HappyCosmicHeartDance

Blog: Hoe kom je van die achterhaalde mind programma’s af?

Het Centrum voor Happiness ontwikkelt zich tot een levendige plek, waar ook bekende (internationale) teachers ons nu weten te vinden. Iets waar we trots op zijn, maar soms tuimelen de prioriteiten over elkaar heen, de laatste tijd.
Dan gaat mijn mind lijstjes maken en de innerlijke commentaarstem houdt niet meer op…en dat helpt niet.

Herken je dat?

Je zou kunnen denken dat je van je ego/mind af moet.
De mind wil controle uitoefenen vanwege angst. Maar de mind doet veel meer, zoals structuur aanbrengen en selecteren wat relevant is. Dus je ego/mind hoeft niet weg, maar de programma’s die hij afdraait zouden wel eens geupdate mogen worden…

Hoe verander je dat?

Daarvoor heb ik een yoga oefening gemaakt, die ik “Shakti uitnodigen” noem.
Ik verwijs hiermee naar klassieke Tantra, waarbij je met Divinity yoga, je goddelijke oer-energie uitnodigt om weer één met jou te worden.
De oefening laat je mind ontspannen, waardoor deze zich terug trekt en je op een ruimer bewustzijnsniveau kunt functioneren, zonder angst. Het is een oefening die ook goed helpt tegen stress door een overactieve mind.

Yoga oefening: Shakti uitnodigen

Zit, sta of lig in een comfortabele positie. Sluit je ogen. Stel je voor dat je in de zee ligt, op het strand waar je het warme zeewater over je heen voelt golven. Doe niets, haal alleen rustig adem, zo ongeveer in het tempo van de golven die van en naar het strand rollen…

Stel je voor dat dit water dat over je heen golft en je beweegt, en ook helemaal in je beweegt: in al je cellen, botten, bloed, spieren … echt in alles.

Stel je voor dat dit water de oer-energie is die door alles heen beweegt. Stel je dit helemaal voor in detail, hoe die oer-energie door jou stroomt en je kat, de vogels in de tuin, je kamerplanten, het fruit dat je eet..alles.

Nodig die energie helemaal uit om door jou heen te stromen..

Laat dan, na een tijdje het beeld van water of van oer-energie helemaal LOS en focus alleen nog op de ervaring ervan.

Stel je helemaal níets meer voor, doe niets, maar ga ERVAREN wat er door jou heen beweegt…

Erváár hoe jij door die oer-energie bewogen wordt in plaats van dat jij iets doet of visualiseert. Ervaar hoe waar jouw impulsen vandaan komen, ervaar hoe jij daar onderdeel van uitmaakt en mee samen valt.

Zorg er voor dat je heel nauwlettend alles blijft observeren wat er gebeurt en ga niet echt slapen. Je ontspant tot je bijna slaapt. Door bewust die oer-energie uit te nodigen en je focussen op de ERVARING ervan, lukt dat juist béter. Want door het bewust worden dat zij jou lééft, en jij toekijkt, kom je dieper in je overgave die je helpt om helemaal te ontspannen. Je ontspant juist dieper doordat je er juist helemaal bij blijft en niet gaat slapen. Door je telkens de waarheid, realiteit en werking van deze oer-energie bewust te worden, ruim je al je opgehoopte spanning, die in je lijf zit, op.

Rond na een paar minuten, hooguit een kwartier, de oefening af en bedank jezelf en Shakti voor het leven dat je bent.

Doe deze oefening elke dag een paar minuten, maak er een gewoonte van om jezelf zo waar te nemen: als een instrument, een lichaam dat wordt geleefd door Shakti of oer-energie. En concentreer je op het ervaren van die energie in je lichaam.

Nawoord:

Het is een simpele oefening met een onbeschrijfelijke diepgang. Ze komt in varianten in alle spirituele praktijken voor. Echter: het was altijd een oefening die ik dééd… omdat ik aan het visualiseren was en het niet als realiteit ervoer.
Als je visualiseert, komen je gedachten er vroeg of laat tussendoor, omdat je “bezig” bent met je mind. Waardoor na een tijdje ook de commentaarstem zich aandient.
Door je aandacht te verleggen van iets “doen” naar alleen het ervaren in het Hier en NU… verandert de impact van de oefening totaal.
In Tantra wijs je je ego-mind niet af, maar zet je je intelligentie juist in om te contempleren op wat realiteit en waarheid is.
Als je veel stress, zelfkritiek of blokkades tegenkomt, doe dan deze oefening en ervaar wat de oer-energie zelf in jou wil manifesteren.
Volg de impulsen die daaruit voortkomen en je pad zal veranderen, het genieten en je diepere vreugde komen terug.
Welkom thuis.