Wat heeft Tantra met seks te maken?
Blog mei 2021: Wat heeft Tantra met seks en relaties te maken?
Onlangs werden we geïnterviewd voor een erotisch programma voor jongeren, door Slam FM. Een van de vragen was: wat heeft Tantra met seks en relaties te maken. Kunnen we ook een oefening doen om er iets van te ervaren? In de 7 minuten van het gesprek probeerden we iets te vertellen over seks dat verder gaat dan wel of niet mogen klaarkomen. En deelden we een kleine oefening in ademhalen en gewaar worden..
Toen ik de volgende ochtend wakker werd, kwam onderstaande gedachte mijn hoofd binnen, die ik hier graag deel.
Wat heeft Tantra met seks en relaties te maken?
Tantra en vooral Boeddhistische Tantra spreken vaak over onthechten. Dat schrok me vroeger af. Nu begrijp ik: acceptatie dat je hecht en gehecht bent, is belangrijk. Dan pas kun je loslaten.
De mind is ook de body: de hechting zit in je hele lichaam. Zodra ervaringen de opgeslagen beelden en patronen raken of daarbuiten gaan, is er angst, weerstand, zijn er emotionele blokkades in het lijf en zijn er oordelen in je gedachten.
Tantra beoefenen maakt je bewust dat je je meestal identificeert met je gedachten en ervaringen, je ego of tijdelijke ik. Dat wat je denkt is voor jou waar..
Door je op een veilige, liefdevolle manier bewust te worden van je denken waarin je je meestal identificeert met je relatie, het gezin, gezondheid, een gezond en mooi lichaam etc. kun je ruimte scheppen om meer van je innerlijke waarheid te ontdekken.
De mind put uit ervaringen uit het verleden en talloze beelden zoals films, boeken etc. De mind gaat meten en vergelijken en beperkt zich tot wat aangeboden is in jouw dagelijks bewustzijn. Zo vormt zich je karakter, dat een afspiegeling is van invloeden uit je omgeving, opvoeding etc, en tegelijkertijd een afspiegeling van het grotere geheel, van je oorsprong, je eeuwige ik, die oneindig veel vormen en mogelijkheden bevat.
Door het identificeren en de-identificeren op alle niveaus in je bewustzijn te onderzoeken oefen je je in het doorzien van illusie die je angst schept. Stel je bent zo groot en bewust dat je het universum volledig zou kunnen waarnemen, dan kun je op dat zelfde moment niet alle talloze mogelijkheden gewaar zijn, die het universum in potentie is. De vorm is een beperking van de potentie, die daardoor wordt versluierd en vergeten.
Wanneer je waarneemt vanuit angst dan schep je een vorm die je alle potentie doet vergeten die je wel ervaart als je vanuit liefde kijkt.
Seksuele energie is een leven scheppende kracht. Liefde en seksuele energie zijn samen zo krachtig, dat ze door angst, oordelen en gedachten heen kunnen breken, waardoor er nieuwe ervaringen ontstaan en worden opgeslagen.
Maar de mind wil ook aan de haal gaan met die nieuwe ervaringen en daar verhalen en concepten van maken. Zo werkt de mind, maar door de oefeningen en meditaties uit Tantra kun je daaraan voorbij gaan en alleen gewaar zijn van wat er zich afspreelt. Uiteindelijk kun je gewaar worden dat vorm bestaat zonder dat jij er een perceptie van hebt. Je ervaart een niet-vorm, waarin de vorm zich bevindt..
Door meer in een staat van zijn te komen, doorbreek je je identificaties en gehechtheden. Die staat bereik je door ze eerst met liefde te omarmen.
De meditaties en yoga oefeningen in Tantra zijn misschien wel ontstaan doordat mensen soms onthechte seksuele verbindingen ervaren. Als samenkomsten van lichamen waarbij er geen gehechtheid is aan penetratie, orgasme, voorspel, seks, gender en (angst voor) relaties.
Dit onthechte samenkomen is mogelijk waneer je je focus op het lichamelijk, emotioneel en spiritueel onderzoeken in het moment legt. Je legt je focus niet op de gebeurtenis of op je partner, maar op het versmelten of samenvallen met het eeuwige Zelf ìn jou.
Daardoor onstaan tijdens het vrijen prachtige ervaringen, die ik voor mijzelf “gouden licht”ervaringen noem. Soms gebeurt dat ook spontaan, bijvoorbeeld als je voor het eerst met iemand vrijt en helemaal geen “agenda” hebt. Wanneer je alle rust en tijd voor elkaar hebt.
Deze spontane ervaringen verdwijnen, zodra we de “omstandigheden” of de partner terug willen halen, overdoen, vasthouden…
Zodra we willen vasthouden aan deze ervaringen, krijgt deze ervaring vorm, het wordt een concept en ze wordt seks genoemd. Dan wordt het samenkomen een relatie en als het misloopt duidt je de betrokkenen zelf ook soms aan als psychologische concepten. Maar Tantra is geen seks en beoefent geen seks. Tantra is geen concept. Tantra biedt oefeningen om telkens opnieuw wakker te zijn en in het nu te leven, waardoor je vrij wordt.
Door te leven vanuit Tantra ga je voorbij aan de vorm en leer je op oneindig veel manieren in de staat van Zijn te komen, in de “Bliss”, die vanuit de levensenergie en het hart ontstaan. Vrijen, mediteren, Yoga, wandelen, dansen, alles kan je in die staat brengen.
Tantrisch vrijen, tantrische energie en tantrische orgasmes zijn ook een mind concept.. Als je dat niet herkent, wordt Tantrische seks een Tantrische draak, en kan het gepaard gaan met heftige emotioneel lijden en je in een staat van opperste verwarring brengen.
In de middeleeuwen hebben levenskunstenaars de theorie van “non-dualiteit” ontwikkeld: deze zijn opgeschreven als de tantrische Shiva sutra. In het engels heten ze de Recognition sutras. Ze bejubelen de staat van zijn van het Ene (de bron) en benoemen het onderzoek vanuit de bron, die zichzelf onderzoekt in volledige manifestatie of in terugkeer (herinnering) naar zijn eigen volledige potentie. Mensen zijn gemaakt van de bron en onderzoeken hun oorsprong of ze onderzoeken een steeds verdergaande manifestatie. Op het pad dat je gaat berust geen oordeel in deze Tantra school. Alles bevindt zich in 1 bewustzijn, je kunt namelijk alles alleen ervaren vanuit dat ene bewustzijn, jouw bewustzijn…
Tantristen hebben talloze oefeningen ontwikkeld waardoor je meer wakker kunt worden,meer bewust van die concepten en constructies …
Door te doorzien dat je mind-body continu constructies maakt, wil “begrijpen”, verklaren…kun je leren om ze ook meer te laten voor wat ze zijn.
Tantra leert ons om bewust, gecentreerd aanwezig te blijven, terwijl we het veranderlijke, in onszelf onderzoeken. Door volledig in het moment bewust aanwezig te zijn en te observeren wat er zich aandient, kun je mind-body spelletjes met vergelijkingen, constructies, oordelen en concepten, vaker doorzien.
Je kunt dit zien als spelen. Want spelen is concept-loos. In het spelen is geen druk, geen moeten en meer plezier in het dagelijks leven. Zelfs pijn kan je ermee transformeren, door alles als onderzoek te zien, als spel.
Tantra speelt met alles, zelfs met de ellende die je tegenkomt. Ze onderzoekt alles, en komt al spelende tot bewustzijn waar tijd en plaats oplossen omdat je onderzoekende bewustzijn zich niet laat belemmeren door tijd en plaats. Het is open en vrij.
Door te blijven spelen en je niet te identificeren met je mind-bewustzijn, kun je samenvallen met datgene dat nergens mee samenvalt, niet identificeert en datgene wat niet denkt.. Al spelende kun je het Niet-ene, de Niet-Bron in je bewustzijn waarnemen…Het Niet-Ene, is die potentie, die ook het Ene behelst..
Osho (een Tantra leraar uit de vorige eeuw) zei eens dat een intens liefdevol orgasme dichtbij die staat van bewustzijn kan komen. Doordat het orgasme je het gevoel kan geven dat je lichaam even niet meer bestaat en tijd en plaats volkomen wegvallen. Maar hoe je ook zoekt en oefent, je kunt dat gevoel niet afdwingen. Het openbaart zich in jou…
Net als in de legende over de zoektocht naar de heilige graal, die altijd “vlak om de hoek” ligt en zelden waargenomen wordt door de zoekende held op reis. Pas als het zoeken, het streven ernaar, vergeten wordt, en vergelijkingen en concepten niet meer gevormd worden.. in die leegte, kan het (niet)- Ene ervaren worden.