HappyCosmicHeartDance

Tantra Roots Festival 1 en 2 juni: iederéén verlicht!

Is Tantra moeilijk?
Wat kun je verwachten op het Tantra Roots Festival ?

Iederéén verlicht!

Soms vragen mensen aan ons, of het Tantra Roots Festival op 1 en 2 juni, niet te moeilijk is voor hen. Of ze er wel aan mee kunnen doen, ook al weten ze nog niets van Tantra?
Dan zeg ik: hoe kan Tantra nou te moeilijk zijn? Tantra is een ervaring en je loopt de kans om door die ervaring tot hele andere , bevrijdende, inzichten te komen over jezelf.

Het kan bijvoorbeeld je seksleven en je relatie totaal veranderen, maar het móóiste is: het kan je hele leven veranderen…

Bijvoorbeeld doordat je de “Backspace knop” in jezelf aanraakt, tijdens een meditatie of als je naar een Mantra concert luistert..
En de plek waar altijd dat – oeverloze, herhalende, verhaaltje over:  je tekort schietende zèlf  stond – is opeens LEEG. BWAM! Grenzeloos leeg! Wat een ruimte geeft dat…

En Tantra geeft je tools om die ruimte te mogen erváren, met angst en uiteindelijk zonder angst. Zonder ervan weg te lopen of het te vullen met scenario’s. Tantra is niet moeilijk, omdat het je rechtstreeks in contact brengt met je bron. Je wordt namelijk wie jij al bent.

Maar misschien is het wèl moeilijk om te begrijpen dat Tantra niet therapeutisch is bedoeld of puur seksueel. Dat zien we zo omdat we in een een individualistische tijd leven. Waarin seks en therapie zich ook voornamelijk richten op de ervaring van het individu. De energie die wordt opgewekt voedt daardoor alleen het eerste Chakra (basisbehoeften) en reikt niet tot het hart of de kruin.

Dat doet Tantra juist niet…

Want bij Tantra zijn de oefeningen en trainingen niet gericht op het amuseren of genezen van het individu, maar op het onbelemmerd ervaren van het leven, Shakti, zèlf. Je ervaart haar wel door middel van je lichaam. Maar je kunt die lichamelijke ervaring ook zien als  poort naar Eenheid. Wanneer Maha Shakti door al jouw poriën en chakra’s stroomt, ervaar je dat wellicht als een knetterend mega kosmisch orgasme, maar eigenlijk sta je er als mens toch een beetje buiten. Je bent het leven zelf.

Door mijn gesnuffel in de geschiedenis is me ook iets opgevallen. Telkens waar en wanneer Tantra opbloeit, zijn er groepen mensen die elkaar de hand schudden en elkaars gelijke zijn.

Ook nu. Ze komen bij bosjes binnen om hier in een veilige ruimte hun maskers af te gooien en alle schaamte over zichzelf weg te doen. Ze nodigen elkaar uit, want samen je kwetsbaar voelen, geeft steun en kracht.

Die mensen zullen alle grenzen eren, omdat je hen een spiegel voorhoudt. Elke grens die benoemd wordt, wordt gezien.

Tantra wordt gekleed gegeven,  maar IS in feite naakt. Want zij is eerlijk, onthullend…. èn kwetsbaar. Maar ook:  verbindend, inclusief…èn versterkend.

En die kracht die voel je meteen: in je hart, en daar waar mensen zich één voelen. Eén met hun familie, hun tantrische maatjes, de natuur…En uiteindelijk  één met de aarde, de bron en die ene druppel…

Want uiteindelijk zoekt iedereen naar die ene druppel!

Janine Vermeulen, 6 mei 2019