HappyCosmicHeartDance

Blog herfst 2021 : De leven-dood-leven cyclus..(karma wiel)

In deze tijd van het jaar vierden onze voorouders de herfst als periode van oogst, dankbaarheid en overvloed… maar er werd ook voorbereid op de komende winter. Alleen de sterkste wezens overleefden de strenge winters. Je moest daarin niet alleen je etensvoorraad op orde hebben, maar ook de kracht van de zomer in je ziel meenemen…

In oktober worden in India in deze periode festivals gehouden die zijn gewijd aan de vele emanaties van de Moedergodin: het Durga festival en het Kali festival bijvoorbeeld.

Over de hele wereld vind je in oktober en november festivals uit oude culturen die gaan over de cyclus leven-dood-leven. Ook Haloween is daar uit voortgekomen.

De psychologe Clarissa Pinkola Estes (in haar boek De Ontembare vrouw) heeft onderzoek gedaan naar dit archetype van de krachtige oermoeder, en noemt haar de Wilde Vrouw of de Wilde Ziel.
Deze kracht was niet voorbehouden aan vrouwen, ze inspireerde ook mannen om hun krijgerskant en hun geestelijke vermogens aan te scherpen. Denk maar aan de godin Durga of in de Griekse oudheid, de godin Athene.
In veel culturen en spirituele stromingen worden zulke krachten voorgesteld als vrouwelijk, omdat vrouwen gezien worden als toegankelijker voor zowel mannen als vrouwen, vanwege hun moederschap. Ook in Tantra bijvoorbeeld kom je veel vrouwen tegen: godinnen en Dakini’s. Ze stellen het bewustzijn voor, dat voelt, emotioneel is, compassie toont en zichzelf vernieuwt.

Wat is leven? Wat leeft er en wat gaat dood?

Aan het begin van de Covid periode had ik ’s nachts een flinke kneuzing aan mijn rib en wilde toen niet naar het ziekenhuis gaan. Ik had vreselijk veel pijn en raakte in paniek, omdat ik niet wist wat er aan de hand was en het leek of er een rib in mijn longen stak, zo in ademnood was ik. Op dat moment verliet mijn ego, mijn denken, het persoonlijke bewustzijn. Het was alsof een bang mannetje wegrende, onder het mom van “ah nu wordt het menens, nu moet je het zelf maar uitzoeken… “
En ik begon vanzelf rustig en diep te ademen, bijna een uur lang, met tussenpozen, waarin ik mijn rib van binnenuit terugduwde, door tegenkracht te geven. De kneuzing was ipv na 8 weken al in twee weken genezen.

Dit zijn de momenten waarop de Wilde Ziel zich aandient. Dat deel in jezelf dat niet doodgaat…. De kunst is natuurlijk om eigenlijk altijd bij die innerlijke wijsheid te kunnen komen, want de mind draait vaak maar rondjes en levert gepieker op.

Tantra leraren benadrukken dat alleen mediteren helpt. Door te mediteren scherp je je bewustzijn als een pijl, zodat je je beter kunt richten op dat wat echt belangrijk is.

De Tibetaanse Tantrisch Boeddhisten geven een andere uitleg aan Karma, dan je tegenkomt in andere stromingen. Het wiel is niet iets dat je lot bepaalt, en waarin je op je boterham krijgt wat je verkeerd hebt gedaan. Op aarde ben je in het Karma wiel en als je niet bewust bent, bestaat je leven uit aantrekken en afstoten. Met daartussenin periodes van verwarring. Ook kun je allerlei ontwikkelingen doormaken, van het gevoel in de hel te zitten tot het gevoel in de hemel te zijn. Maar zo leggen ze uit: ook dan nog bevindt je je in het Karmawiel, in de realiteit van de dualiteit. Pas als je nog dieper kijkt, je nog meer gewaar wordt van wat dood eigenlijk is, wat je lichaam eigenlijk is, wat leven is, wat seksualitiet eigenlijk is… kun je opeens in een ander bewustzijn komen. Je komt dan in contact met iets dat je altijd bent en dan is er geen pad meer, dan bèn je gewoon…

Laatst had ik veel stress en had ik zelf een massage nodig op drukpunten. Ik belandde in en ander bewustzijn, waardoor de energie in mijn systeem onmiddellijk toenam en ik geen moeite hoefde te doen om te “overleven”.. Dit zag ik voor me als een ontmoeting met de poortwachter van het Tibetaanse Karmawiel (Jamma), die me aanmoedigde om het wiel bewust te kantelen en als schild te gebruiken tegen emoties en energie die je overweldigt. Meteen was de stress weg en voelde ik me weer in balans.

We hoeven geen verlichte wezens te zijn, maar ik wil wel alles uit het leven halen en leren, wat er in zit…. Het is fijn om oefeningen te kennen en te doen, die helpen om ruimer te worden.. zodat je af en toe even uit je verkrampingen kunt stappen, toch?

We willen onze kennis graag met je delen. Daarom geven Mark en ik wekelijks les op donderdagavond.

Op die avonden spelen we met thema’s zoals je divine power voelen, je innerlijke draken (emoties) aankijken en meer in balans komen. Dat doen we door meditatie, uitleg, visualisatie, dans en yoga/ademoefeningen: liefdevolle Tantra die je in je hart brengt.

Ook organiseren we bijv. cacao ceremonies, storytelling,optredens en Ecstatic Dance, om in deze tijden elkaar te te ontmoeten en kennis te delen.

Kijk op de website maar eens naar dans, naar Tantra en naar de Temple of Happiness die we hebben opgericht!

Heb je vragen over events? Je kunt ook bellen of een berichtje sturen aan Janine (06 13795437)

Veel leesplezier.