HappyCosmicHeartDance

So greatful for this life…

Ik werd wakker met een intens gevoel van vreugde, alweer, en toch was ik dit kleine ingrediënt in de soep weer even vergeten. Dit is wat er wakker werd in mijn hoofd vandaag.

Het maakt echt niet uit of je tegenslag hebt, of je lichaam het goed doet  of dat je ziek bent, het maakt niet uit of de wereld om je heen het slecht of goed heeft. Alles wat je geleerd hebt, alles wat je in de kranten leest, daagt uit om goed te kijken..

Maar van het kijken zelf, word je niet verlicht of blij..

Je kunt de mind doorzien, je kunt studeren zodat je alles weet van de tantrische bewustzijnsniveaus, de 36 tattvas, je kunt Osho lezen elke dag, luisteren naar Mooj, zodat je je geest voedt met mooie woorden, je kunt intenties zetten, je kunt knuffelen en masseren in een groep,  je kunt in de natuur wandelen, je kunt de stilte opzoeken, of juist de muziek en de dans… je kunt stilzitten, je kunt bewegen…je kunt je krachtige Yoga doen of je speciale ademhalingen…je kunt je lief omarmen of loslaten..

Maar de vreugde voelen van het leven, de ultieme dankbaarheid voelen dàt je leeft… die dwing je met al die handelingen niet af.

Die vreugde voelen, dat is telkens op momenten erdoor verrast worden…door dàt… door het ongrijpbare, het allesdoordringende, het magische dat tegelijkertijd rust geeft en je rusteloos maakt. Dat je laat stilzitten of juist bewegen, dat je mind aan of uit zet..

Je kunt met al die dingen, die ik hierboven opnoem,  wel een voedingsbodem scheppen, maar pas op, want voor je het weet, bijt je je erin vast en voel je je daardoor juist niet vrij..

Ookal ben je in je kern de Boeddha die vrij is, je zult je zo niet voelen.

Telkens als je iets wilt zijn, ben je het niet, maar je bènt. Je leeft, het dankbare zit in je lichaam, neem je waar met al je organen, al je cellen en het is mysterieus.

Het meest mysterieuze is, om die vreugde te voelen, zoveel vreugde te voelen alsof je geboren word of dat je sterft, elk moment weer opnieuw.

En telkens als het vreugdevolle zich aandient, mag je het verwelkomen als iets nieuws, iets dat je nog nooit gevoeld hebt..zonder dat je het een kleur geeft, een geur, een geluid of een emotie… Zonder dat je vindt dat je het wel of niet verdiend hebt. Want je verdient niets, dat is illusie.

Vreugde voelen maakt vrij…daar gaat het over. Alles en iedereen is die intense, speciale vreugde.

Zoiets kleins, zoiets groots, je ziet het gemakkelijk over het hoofd…