HappyCosmicHeartDance

De Boeddha is terug!

De Boeddha is terug

 

Er is een legende die zegt dat Boeddha heeft voorspeld dat hij over 2500 terug zou keren als de Maitreya.

Verhalen vertellen is een ambacht, tantrische verhalen zijn knap opgebouwd, vol met dubbele bodems en wanden. Zonder enige context kun je er niks mee.

Osho lichtte een tipje van de sluier op over deze voorspelling, uiteraard nadat hij aangaf dat die 2500 jaar ongeveer nu verstreken zouden zijn (wie weet, de exacte periode waarin Boeddha geleefd zou hebben is niet zeker).

Maitreya betekent “vriend”, zei Osho. Een heilige komt in de cultuur van Osho nooit terug. Ze zijn uit-gereïncarneerd. Osho geeft aan dat het dan ook niet letterlijk is bedoeld. Het gaat om vriendschap. Boeddha spreekt volgens Osho  over een tijd waarin we zo zijn gegroeid dat we geen leider meer nodig hebben, maar een vriend. En die tijd is “nu”.

Het begrip 2500 jaar is ook een mooie aanwijzing. Dat was ontstellend lang, zeker als je beseft dat in de tijd dat Boeddha populair werd (in de vroege middeleeuwen) de mensen  – in het westen in elk geval- dachten dat de aarde 4000 jaar bestond. Ons tijdsbesef is veranderd onder invloed van de wetenschap. En daarom durf ik te beweren dat 2500 jaar in die tijd eigenlijk “nooit” betekende.

Nu moet je weten dat tantra reist tussen twee werelden van bewustzijn, namelijk die van de non-dualiteit en die van de dualiteit. De boeddhistische tantra laat een karmawiel zien, met daarin alle bewustzijnslagen, alle “werelden” zelfs de goden en de duivels behoren tot het karma wiel. De Boeddha staat daar helemaal buiten….

Hij leeft in geen wereld en bestaat daar dus ook niet.

Er is een andere legende, namelijk dat volgers die zeggen dat ze de Boeddha hebben gezien, het advies van hun leraren krijgen om verder te gaan kijken. Ze worden namelijk  beetgenomen door hun creatieve brein..

Waarom zeggen ze “kill the Boeddha”? Omdat in de wereld waarin de Boeddha zich bevindt, geen tijd en geen plaats bestaat. Er is alleen bewustzijn. Er is geen ik en jij. Er is geen wij, er zijn geen verhalen, gedachten en beelden, er is alleen maar bewustzijn, wat dat dan ook is…dat kunnen we niet weten.

 

We kennen alleen onze wereld, het wiel… en in die wereld  bestaat alles uit dualiteit, is alles meetbaar, weegbaar, beoordeelbaar, bestaat alles in  tegenstellingen, bestaat alles uit:  wel of niet.

 

Tantra verbindt deze twee werelden van bewustzijn: die van dualiteit en non-dualiteit, door aan te geven dat de wereld van het absolute bewustzijn zonder tegenstellingen in alles zit. Dit komt omdat het zich heeft gespiegeld, gereflecteerd in “materie” en energie of trilling, maar uiteindelijk slechts “is”. De brug is “maya”, illusie . Die is de verbinder én de splijter van de twee wereldrijken: die van de non-dualiteit en de dualiteit. Als je hiernaar kijkt, dan kun je concluderen dat er alleen dualiteit bestaat, en als dat het enige is dat bestaat, dan is er dus toch uiteindelijk maar 1 ding dat bestaat, namelijk non-duaal bewustzijn, wat paradoxaal, he?.

Maar vanuit die context heeft de “voorspelling” van 2500 jaar een hele andere betekenis: of de Boeddha er is of niet is, dat heeft alleen te maken met je eigen ervaring en je eigen bewustzijn. Iets anders is er niet. Je zou de “voorspelling” ook kunnen zien als een test, een trigger, een uitdaging of een uitnodiging.

Want: is je mind de baas dan gedraagt de legende over de terugkeer van de Boeddha zich als een voorspelling, en laat hij uiteindelijk precies zien hoe de mind werkt en wat ie doet… namelijk je een worst voorhouden aan een touwtje waar je hijgend en hongerig achteraan rent, zonder te beseffen dat je voor de gek wordt gehouden. Al je ideeën, dromen, gedachten, al je wensen, hoe nobel ook… al je voornemens, hoe krachtig ook… vroeg of laat vraag je je af of/waarom ze niet zijn gerealiseerd en  zegt je mind: zie je wel? Je bakt er niks van. Je zit weer te hangen in de kroeg, je bent een loser, een lul. Je kunt het niet. En je gaat op je hurken zitten of bidden tot Boeddha en vraagt wanneer hij je komt verlossen van de idioot die je bent..

Maar dat doet ie pas over 2500 jaar. De uitspraak is zoiets als het bekende bordje in de strandtenten over in de wereld waarop staat: Morgen gratis bier…

Of: je beseft dat het niet letterlijk is bedoeld. En je vraagt je af wat hij daar eigenlijk staat te doen, buiten de cirkel van dualiteit… Wij hebben een Thangka hangen in onze tempelruimte en ik heb daar heel vaak naar staan kijken. Waarom staat hij daar, hoe kom je bij hem en waar staat dat symbool voor?

Zou jij willen weten wat er achter het uiteinde van ons universum is? En op welke planeten er wezens wonen? Zou je ze willen ontmoeten? Droom je er wel eens van? En besef je tegelijkertijd het frustrerende dat je het nooit zult weten. Omdat we niet sneller dan licht kunnen reizen?

 

Dit is precies hetzelfde.

 

Toch zijn er op aarde mensen met ervaringen van aliens of reizen op andere planeten. In visioenen, in hun echte werkelijkheid of wat dan ook ( Ik heb dat zelf ook ervaren trouwens).

En: je weet nooit of het “waar” is. Ook al weet je iets in je hart, een ander kan het niet beseffen totdat hij dezelfde ervaring heeft gehad. Pas als dat zo is, snappen jullie elkaar, toch?

Zou het misschien met Boeddha ook zo zijn?

Als die onmogelijke ervaring van jou een naam heeft: tweelingzielen geluk, ontmoeting met een alien, een reïncarnatie van Maria Magdalena zijn of in gesprek zijn met God zelf.  Maakt het  werkelijk uit hoe de ervaring heet, welk verhaal er aan gehangen wordt? Of zou het misschien toegankelijker voor je worden om je te focussen op de energie die je voelt in je hart bij die ervaring?

Wat denk je?

In wat voor staat zou je die ervaring dan eventueel kunnen voelen?  Iedereen die wel eens een “absurde” ervaring heeft gehad, weet dat je het niet kunt afdwingen. Net zo min als je kunt afdwingen wat je volgende spontane creatieve ingeving zal zijn…

Je kunt jezelf oefenen in opladen van energie door adem en Yoga, jezelf oefenen in het ombuigen van negatieve gedachten in positieve, je kunt jezelf trainen om ruimer te denken en anders waar te nemen dan eerst..maar dan nog is de mind aan het woord. Die meet het, vergelijkt het: vroeger was ik zus, nu ben ik zo… o ja? Dit lijkt op dat, enz. enz.

Pas als het vergelijken spontaan stopt, dan kan er iets unieks ontstaan. Zo ook met unieke ervaringen.. Boeddha is een unieke ervaring, en unieke ervaringen ontstaan geen twee keer, maar de kracht van elke unieke ervaring brengt ons in beweging. Uit bewustzijn vormt zich telkens een nieuwe ervaring. Elk moment… in het nu.

In het nu zijn is zo’n ingewikkeld begrip… omdat het slechts  een ervaring is, een glimpje van “de” werkelijkheid. We vinden het als we er niet naar op zoek gaan, als we het nergens mee vergelijken, als we ophouden om erover na te denken.

Als je focust op de kracht die je telkens opnieuw laat ervaren, dan ben je in het nu, waar de Boeddha is. Buiten het tijd en plaats denken. Buiten het vergelijken en jezelf afstraffen omdat je weer eens niet goed opgelet hebt..

De Boeddha is no-mind. Als we in no-mind bewust zijn, dan ervaren we  Boeddha. Daarom hebben alle guru’s en leraren het zo moeilijk, ze kunnen jou nooit voorbij de mind brengen. Daarom zijn ze ook niet nodig als je in je Boeddha bewustzijn bent. Ze zijn er om je op te vangen als je er weer uit valt… om je te blijven herinneren aan de staat van bewustzijn waarin je Boeddha hebt ontmoet.

Maar schiet de Boeddha dood in deze wereld, want hier heb je er niet zoveel aan. Niemand in de wereld van plaats en tijd, snapt waar je het over hebt, daarom is ie altijd 2500 jaar ver weg. Buiten de tijd , buiten de mind, buiten het iets ..

Dat is de paradox in deze wereld. Want ook heiligen krijgen macht en aanzien en gaan vroeg of laat de fout in, waardoor ze van god tot duivel vervallen in ons wiel van karma. En omgekeerd…

Wil je iets van de Boeddha ervaren in het wiel zelf, in deze wereld van tegenstellingen, nodig hem dan uit als vriend. Niet als guru of als leider. Doe je medemens dat niet aan. We leven allemaal in een martelende paradox van ervaren en het niet kunnen delen, zij die Boeddha of welke heilige dan ook omarmen missen hem in deze wereld waarschijnlijk het meest. Bied je vriendschap aan, wees gelijkwaardig aan elkaar. Dan heb je de meeste kans om Boeddha te ontmoeten. Elke dag, gewoon op straat of in de kroeg.

 

aho

 

 

 

 

 

 

 

The Buddha is back!

The Buddha is back

There is a legend that Buddha predicted that in 2500 he would return as the Maitreya.
Storytelling is a craft, tantric stories are cleverly constructed, full of double meanings. Without any context you can’t do anything with it.
Osho gave a hint about this prediction, of course after he indicated that those 2500 years would have passed approximately now (who knows, the exact period in which Buddha would have lived is not certain).
Maitreya means “friend,” said Osho. A saint never returns in Osho’s culture. They will not reincarnate any more. Osho indicates that it is not meant literally. The word Maitreya means friendship. According to Osho, Buddha speaks about a time when we have grown so much that we no longer need a leader, but a friend. And that time is “now”.

The concept of 2500 years is also a nice clue. That was an astonishingly long time, especially when you realize that at the time Buddha became popular (in the early Middle Ages) people – in the West at least – thought the earth had existed for 4,000 years. Our sense of time has changed under the influence of science. And that’s why I dare say that 2,500 years actually meant “never” at that time.
Now you should know that tantra travels between two worlds of consciousness, namely that of non-duality and that of duality. The Buddhist tantra shows a karma wheel, containing all levels of consciousness, all “worlds” even the gods and devils belong to the karma wheel. The Buddha is completely outside of that….
He lives in no world and therefore does not exist here.

There is another legend that followers who say they have seen the Buddha are advised by their teachers to look further. They are tricked by their creative brain.
Why do these teachers say “kill the Buddha”? Because in the world in which the Buddha exists, there is no time and no place. There is only consciousness. There is no me and you. There is no us, there are no stories, thoughts and images, there is only consciousness, whatever that is… we cannot know that.

We only know our world, our “wheel of karma”… and in that world everything consists of duality, everything is measurable in time, place. It is weighable, assessable, consists of opposites, consists of: yes or no.

Tantra connects those two worlds, those levels of consciousness: of duality and non-duality. By indicating that the world of absolute consciousness is without contradictions in everything. This is because it has mirrored itself, reflected in matter, energy or vibration, but ultimately only “is”. The bridge is “Maya”, illusion. It is the connector and the splitter of the two world empires: that of non-duality and duality. If you look at this, you can conclude that there is only duality, and if that is the only thing that exists, then ultimately there is only 1 thing that exists, namely non-dual consciousness, little paradoxical, right?

But because of that context, the “prediction” of the return of the Boeddha in 2500 years has a completely different meaning: whether the Buddha is there or not, that only has to do with your own experience and your own consciousness. There is nothing else. You could also see this “prediction” in fact is a test, a trigger, a challenge, an invitation…

Because: if your mind is in charge, then the legend about the return of the Buddha behaves like a prediction. Ultimately it shows exactly how the mind works and what it does… namely holding up a sausage on a string that leaves you panting and hungry runs behind, without realizing that you are being fooled.
All your ideas, dreams, thoughts, all your wishes, no matter how noble… all your intentions, no matter how powerful… sooner or later you wonder if/why they have not been realized and your mind says: see? You suck. You’re hanging out in the pub again, you’re a loser, an asshole. You can’t. And you squat down or pray to Buddha and ask when he will liberate you from the idiot that you are.
But he won’t do that until 2500 years from now. This “prediction” looks like the well-known sign in beach bars around the world that says: Free beer tomorrow…

Maybe you realize that it is not meant literally. And you wonder what he is actually doing there, outside the circle of duality… We have a Thangka hanging in our temple space and I have often looked at it. Why is he there, how do you get to him and what does that symbolize?
Would you like to know what is beyond the end of our universe? And on which planets do creatures live? Would you like to meet them? Do you ever dream about it? And at the same time you realize the frustration that you will never know. Because we can’t travel faster than light?

This is exactly the same.

Yet there are people on earth with experiences of aliens or with traveling on other planets. In visions, in their real reality or whatever (I have experienced that myself).
And: you never know if it is “true”. Even if you know it in your heart, another cannot realize it until he has had the same kind of experience. Only when that is the case do you understand each other, right?
Could it perhaps be the same with Buddha?

If that impossible experience of yours has a name: twin soul happiness, meeting an alien, being a reincarnation of Mary Magdalene or being in conversation with God himself. Does it really matter what the experience is called, what label is attached to it? Or would it perhaps become more accessible to you to focus on the energy you feel in your heart at that experience?
What do you think?

And in what state could you possibly feel that experience? Anyone who has ever had an “absurd” experience knows that you can’t force it. Just as you can’t force what your next spontaneous creative inspiration will be…
You can practice recharging energy through breathing and Yoga, practice turning negative thoughts into positive ones, you can train yourself to think more broadly and perceive differently than before… but then the mind still does the talking. . He measures it, compares it: I used to be like this, now I am like that… oh yes? This looks like that, etc. etc.
Only when the comparison spontaneously stops can something unique emerge. The same goes for unique experiences. Buddha is a unique experience, and unique experiences do not happen twice, but the power of each unique experience moves us. A new experience is always formed from consciousness. Every moment… in the now.
Being in the now is such a complicated concept… because it is just an experience, a glimpse of “the” reality. We find it when we don’t look for it, when we don’t compare it to anything, when we stop thinking about it.

If you focus on the power that you experience again and again, you are in the now, where the Buddha is. It is outside of time and place. Apart from comparing and punishing yourself because once again you didn’t pay attention…
The Buddha is no-mind. When we are aware in no-mind, we experience Buddha. That is why all gurus and teachers have such a hard time, they can never take you beyond the mind. Therefore, they are not necessary when you are in your Buddha consciousness. They are there to catch you if you fall out again… to keep reminding you of the state of consciousness in which you met Buddha.
But shoot the Buddha in this world, because it is not of this world. No one in this world of place and time understands what you’re talking about, that’s why it’s always 2500 years away. Outside of time, outside of mind, outside of any-thing..

That is the paradox of living in this world. Because saints also gain power and prestige and sooner or later make mistakes, causing them to fall from god to devil in our wheel of karma. And vice-versa…
If you want to experience something of the Buddha in the wheel itself, in our world of contradictions, invite him as a friend. Not as a guru or as a leader. Don’t do that to your fellow man. We all live in a paradox of experiencing and not being able to share, and those who embrace Buddha or any saint probably miss him the most in this world. Offer your friendship, be equal to each other. Then you have the best chance of meeting Buddha. Every day, just on the street or in the pub.

aho

 

Pijlenvrouw…

Spelen = helen: de legende van Saraha en Pijlenvrouw..

Lang geleden was er een hele Tantrische community in heel Azië. Overal werd Tantrisch geleefd. Niet alleen in kloosters en tempels, maar ook door gewone mensen op straat.
De legende van Saraha vertelt van een wijze man die alles al geleerd had en belangrijke raadgever was van de koning…
Op een nacht droomde hij over een vrouw die hem zou inwijden. Hij kreeg de opdracht om haar te zoeken.
De volgende ochtend ging hij naar de markt en daar zag hij haar staan, precies zoals in de droom: een jonge, slanke vrouw, met wilde lange haren, prachtige ogen met een indringende, heldere blik, op blote voeten en een pijl in haar hand…
Die pijl hield ze op armlengte en ze keek erlangs met één oog gericht op de horizon. Ze maakte namelijk pijlen voor ridders en krijgers en keek of ze zuiver waren en hun doel niet zouden missen..
De pijl was prachtig recht, maar in haar blikveld verscheen plotseling een prachtig geklede prins, met een poeha van hier tot Tokio, zoals je je wel kunt voorstellen van zulke gasten. Ze wuifde hem ongeduldig uit haar gezichtsveld, ervan overtuigd dat deze man haar alleen maar lastig wilde vallen vanwege haar uiterlijk..

Maar Saraha, zoals ze deze man later zou noemen, wilde niet opzij gaan. Hij knielde voor haar en smeekte haar om bij haar in de leer te mogen. Ze liet zich uiteindelijk overhalen op twee voorwaarden: vergeet alles wat je denkt te weten…. en : ga met mij op de lijkverrottingsplaats wonen.
Ik kan mij voorstellen dat het eerste al moeilijk is, maar het tweede was helemaal onmogelijk, dus ze verwachtte vast dat hij wel zou afdruipen. Een lijkverrottingsplaats is in India het ergste van het ergste, met een verschrikkelijke stank, waar het wemelt van het ongedierte en troep, waar je ziek van wordt. Daar wil niemand heen. Het is in de ogen van de maatschappij ook de plek van de allergrootste schaamte en schande, omdat daar mensen hun dode geliefden moeten achterlaten in de natuur om te verteren, omdat ze geen geld hebben voor een fatsoenlijke uitvaart.

Maar tot haar verbazing zei hij meteen ja, in de volle overtuiging dat de goddelijke Shakti het in zijn droom niet verkeerd kon hebben: hij was geroepen door Haar en als zij in deze vrouw zat, dan zou hij Haar ontdekken en beminnen.
En als je een Godin kunt beminnen, wat kan het je dan schelen waar ze wil wonen?

Toen kon zij hem ook niet meer weigeren, uiteindelijk werden ze lyrisch van vreugde omdat ze alles loslieten en niets meer te verliezen hadden.
Dat is de moraal: als je bereid bent alles te verliezen, win je alles. Kun je je voorstellen wat een vreugde dat geeft?
Je bent aan niemand meer iets verschuldigd, je hoeft niet meer te presteren, je kunt eindelijk echt helemaal jezelf zijn, volkomen vrij..

De pijl van die Pijlenvrouw heeft zijn hart getroffen en helemaal gek gemaakt, fluisterden de mensen heimelijk achter Saraha’s rug. Ken je dat? Iemand ontmoet God en wordt ecstatisch van vreugde: onvoorwaardelijke liefde leeft voortaan in zijn hart… maar zijn oude vrienden zijn jaloers, ze missen hem en gaan roddelen over die “heks”…

Saraha lachte erom. Hij en Pijlenvrouw waren zo speels en zo vrolijk aan het dansen dat er steeds meer mensen op af kwamen en uiteindelijk danste iedereen op de lijkenplaats in uitzinnige vreugde, terwijl Saraha het ene na het andere lied zong. Hij verzon ze ter plekke en iedereen kreeg een eigen lied van hem. Zo ook de koning, die er eigenlijk niets van begreep. De koningin ook niet echt, maar het volk wel. Want die hebben het in hun harten bewaard en vooral niet opgeschreven.
Daardoor begonnen hun harten zich langzamerhand door de eeuwen heen te herinneren wie ze eigenlijk waren.. en dat is zeker niet minder dan welk ander mens dan ook, inclusief de koning en de koningin.

Een toevallige voorbijganger heeft de kortste liederen opgeschreven die hij kon onthouden.. Daardoor weten we dat alle boeken in de prullenbak mogen, om over jouw eigen Pijlenvrouw te dromen. Opdat je haar ontmoet en jullie dansen als een gek voorbij al je angsten en schaamte, op een plek voorbij de dood, waar je één kan worden met het leven.

In deze lente gaan we onze mind, schaamte en gedachten voorbij en vergeten we alles wat we weten over Tantra, Sjamanisme, spiritualiteit, new age, conspiracy, politiek… en we schuiven al onze concepten opzij totdat alleen nog de dronken-makende nectar van onvoorwaardelijke Liefde over blijft…
In dezelfde gekte, dezelfde speelse onschuld en met dezelfde overgave als Saraha en Pijlenvrouw. Kom je ook spelen?

Het kraaltje…

Dit jaar overleed een spirituele moeder van mij, die ooit een belangrijke rol in mijn leven had…

Haar lichaam werd in stilte verbrand, haar as tussen de rozen gestrooid, op de plek waar we haar maanden later met vrienden en familie herdachten.

Op weg daar naartoe reed ik langs het bos met daarin het houten huisje dat ze ooit zelf gebouwd had. Onverwacht, omdat de A4 geblokkeerd was.

Ik huilde hartgrondig omdat ik haar niet meer had opgezocht en miste. En ik voelde me schuldig.

De volgende ochtend werd ik wakker met deze herinnering:

Ooit zat ik bij haar thuis aan haar keukentafel. We dronken een kopje thee en ik aaide de kat die altijd honger had…

Intussen vertelde ik hoe gefrustreerd ik mij voelde over een project dat maar niet van de grond kwam. Ik klaagde over de slechte communicatie en voelde me aangevallen. Op dat moment was er van alles mis in mijn leven en ik voelde me heel eenzaam.

Ze hoorde mijn verhaal aan met een haar zo kenmerkende zachte en tegelijkertijd indringende blik. Toen stond ze op en zei dat ze een cadeautje voor mij had.

Ze pakte haar portemonnee en zei dat ik mijn ogen dicht moest doen. Ik voelde hoe iets in mijn hand gleed waar ze mijn vingers omheen vouwde. Toen ik mijn ogen weer open deed, lag er een klein plastic kraaltje in…

Dit kraaltje lijkt goedkoop en onbeduidend, zei ze, maar stop het in je portemonnee en oefen jezelf in dankbaarheid. Telkens als je het tegen komt, is dat een uitnodiging om dankbaar te zijn voor alles wat is. Juist voor de kleine stapjes die er weinig toe schijnen te doen, juist voor alle dingen die van weinig waarde lijken, zoals dit kraaltje.

Ze deed het met flair… alsof ze mij zojuist haar duurste edelsteen ooit overhandigde.
Ik bedankte haar braaf en stopte het kraaltje in mijn portemonnee. Maar eigenlijk vond ik het maar niks en voelde ik me bekritiseerd. Want het kraaltje had iets van een lichtgroene diamant, maar was overduidelijk nep.

En ergens was ik bang dat ze mij ook goedkoop en nep vond en allemaal oordelen over me had. Alle oordelen waar ik zo bang voor was, weerspiegelden zich in dit stomme kraaltje. Ik had meteen een hekel aan het ding…

De volgende dag toen ik bij de winkel stond, herinnerde ik mij wat ze had gevraagd: om te eren wat er was, om mij te focussen op de kleine stapjes, en het kleine geluk. En met tegenzin deed ik het ritueel. Ook al voelde ik me woest en eenzaam door mijn schulden en een verbroken relatie.

Het kraaltje heb ik jarenlang in mijn bezit gehad. En of ik nou wilde of niet, bij het zien ervan kwam er steeds vaker een glimlach op mijn lippen, als ik dacht aan waar ik op dat moment dankbaar voor kon zijn.

Langzamerhand verdwenen veel van mijn eigen vooroordelen en frustraties en ik werd een veel gelukkiger mens.

Toen verhuisde ik en verloor de dame uit het oog. Op een dag viel het kraaltje uit mijn portemonnee en rolde in een put, voordat ik het kon pakken. Na een tijdje raakte ook het ritueel in de vergetelheid.

Maar door de herdenking van deze moedige en grootse vrouw kwam het weer terug in mijn hart. En ik realiseer me nu pas dat niet zo lang na die ontmoeting er een einde kwam aan de rampzalige gebeurtenissen van die tijd. Ik leerde een prachtige man kennen, die mij op het pad van Tantra bracht en waarmee ik heel veel dromen en verlangens waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, heb waar gemaakt.

Het komt ook precies op een moment dat er nieuwe uitdagingen zijn. Ik betrap me erop dat ik me zorgen maak over nieuw te leren vaardigheden, dat ik opnieuw stress en angst ervaar en bang ben om het niet goed te doen.

Maar door de herinnering aan het kraaltje, voel ik opnieuw die glimlach op mijn lippen komen, zodra ik benoem wat ik allemaal voor stappen zet, hoe klein en onbeduidend ze ook lijken!

Ik voel ook wat een bijzonder en groots gebaar het werkelijk van haar was om dit kraaltje aan mij te geven. Het kraaltje dat ze zelf altijd in haar portemonnee had en in haar handen nam als het niet zo goed ging…

Zo was Bessie, die durfde weg te geven waar ze zelf het meest aan gehecht was, als ze het gevoel had dat ze daar iemand anders mee kon helpen groeien.

Dat is de Moedergodin die haar liefde voor elk wezen op deze planeet, groot of klein, deelt.
De Moedergodin die leert, wanneer we iets of iemand verliezen, om te eren wat we hebben ervaren. Die ons helpt om te ontspannen in verdriet, schuldgevoelens of schaamte.

Omdat ze het ons helemaal gunt dat we nog heel veel liefde en dankbaarheid voelen in ons leven.

So greatful for this life…

Ik werd wakker met een intens gevoel van vreugde, alweer, en toch was ik dit kleine ingrediënt in de soep weer even vergeten. Dit is wat er wakker werd in mijn hoofd vandaag.

Het maakt echt niet uit of je tegenslag hebt, of je lichaam het goed doet  of dat je ziek bent, het maakt niet uit of de wereld om je heen het slecht of goed heeft. Alles wat je geleerd hebt, alles wat je in de kranten leest, daagt uit om goed te kijken..

Maar van het kijken zelf, word je niet verlicht of blij..

Je kunt de mind doorzien, je kunt studeren zodat je alles weet van de tantrische bewustzijnsniveaus, de 36 tattvas, je kunt Osho lezen elke dag, luisteren naar Mooj, zodat je je geest voedt met mooie woorden, je kunt intenties zetten, je kunt knuffelen en masseren in een groep,  je kunt in de natuur wandelen, je kunt de stilte opzoeken, of juist de muziek en de dans… je kunt stilzitten, je kunt bewegen…je kunt je krachtige Yoga doen of je speciale ademhalingen…je kunt je lief omarmen of loslaten..

Maar de vreugde voelen van het leven, de ultieme dankbaarheid voelen dàt je leeft… die dwing je met al die handelingen niet af.

Die vreugde voelen, dat is telkens op momenten erdoor verrast worden…door dàt… door het ongrijpbare, het allesdoordringende, het magische dat tegelijkertijd rust geeft en je rusteloos maakt. Dat je laat stilzitten of juist bewegen, dat je mind aan of uit zet..

Je kunt met al die dingen, die ik hierboven opnoem,  wel een voedingsbodem scheppen, maar pas op, want voor je het weet, bijt je je erin vast en voel je je daardoor juist niet vrij..

Ookal ben je in je kern de Boeddha die vrij is, je zult je zo niet voelen.

Telkens als je iets wilt zijn, ben je het niet, maar je bènt. Je leeft, het dankbare zit in je lichaam, neem je waar met al je organen, al je cellen en het is mysterieus.

Het meest mysterieuze is, om die vreugde te voelen, zoveel vreugde te voelen alsof je geboren word of dat je sterft, elk moment weer opnieuw.

En telkens als het vreugdevolle zich aandient, mag je het verwelkomen als iets nieuws, iets dat je nog nooit gevoeld hebt..zonder dat je het een kleur geeft, een geur, een geluid of een emotie… Zonder dat je vindt dat je het wel of niet verdiend hebt. Want je verdient niets, dat is illusie.

Vreugde voelen maakt vrij…daar gaat het over. Alles en iedereen is die intense, speciale vreugde.

Zoiets kleins, zoiets groots, je ziet het gemakkelijk over het hoofd…

Blog herfst 2021 : De leven-dood-leven cyclus..(karma wiel)

In deze tijd van het jaar vierden onze voorouders de herfst als periode van oogst, dankbaarheid en overvloed… maar er werd ook voorbereid op de komende winter. Alleen de sterkste wezens overleefden de strenge winters. Je moest daarin niet alleen je etensvoorraad op orde hebben, maar ook de kracht van de zomer in je ziel meenemen…

In oktober worden in India in deze periode festivals gehouden die zijn gewijd aan de vele emanaties van de Moedergodin: het Durga festival en het Kali festival bijvoorbeeld.

Over de hele wereld vind je in oktober en november festivals uit oude culturen die gaan over de cyclus leven-dood-leven. Ook Haloween is daar uit voortgekomen.

De psychologe Clarissa Pinkola Estes (in haar boek De Ontembare vrouw) heeft onderzoek gedaan naar dit archetype van de krachtige oermoeder, en noemt haar de Wilde Vrouw of de Wilde Ziel.
Deze kracht was niet voorbehouden aan vrouwen, ze inspireerde ook mannen om hun krijgerskant en hun geestelijke vermogens aan te scherpen. Denk maar aan de godin Durga of in de Griekse oudheid, de godin Athene.
In veel culturen en spirituele stromingen worden zulke krachten voorgesteld als vrouwelijk, omdat vrouwen gezien worden als toegankelijker voor zowel mannen als vrouwen, vanwege hun moederschap. Ook in Tantra bijvoorbeeld kom je veel vrouwen tegen: godinnen en Dakini’s. Ze stellen het bewustzijn voor, dat voelt, emotioneel is, compassie toont en zichzelf vernieuwt.

Wat is leven? Wat leeft er en wat gaat dood?

Aan het begin van de Covid periode had ik ’s nachts een flinke kneuzing aan mijn rib en wilde toen niet naar het ziekenhuis gaan. Ik had vreselijk veel pijn en raakte in paniek, omdat ik niet wist wat er aan de hand was en het leek of er een rib in mijn longen stak, zo in ademnood was ik. Op dat moment verliet mijn ego, mijn denken, het persoonlijke bewustzijn. Het was alsof een bang mannetje wegrende, onder het mom van “ah nu wordt het menens, nu moet je het zelf maar uitzoeken… “
En ik begon vanzelf rustig en diep te ademen, bijna een uur lang, met tussenpozen, waarin ik mijn rib van binnenuit terugduwde, door tegenkracht te geven. De kneuzing was ipv na 8 weken al in twee weken genezen.

Dit zijn de momenten waarop de Wilde Ziel zich aandient. Dat deel in jezelf dat niet doodgaat…. De kunst is natuurlijk om eigenlijk altijd bij die innerlijke wijsheid te kunnen komen, want de mind draait vaak maar rondjes en levert gepieker op.

Tantra leraren benadrukken dat alleen mediteren helpt. Door te mediteren scherp je je bewustzijn als een pijl, zodat je je beter kunt richten op dat wat echt belangrijk is.

De Tibetaanse Tantrisch Boeddhisten geven een andere uitleg aan Karma, dan je tegenkomt in andere stromingen. Het wiel is niet iets dat je lot bepaalt, en waarin je op je boterham krijgt wat je verkeerd hebt gedaan. Op aarde ben je in het Karma wiel en als je niet bewust bent, bestaat je leven uit aantrekken en afstoten. Met daartussenin periodes van verwarring. Ook kun je allerlei ontwikkelingen doormaken, van het gevoel in de hel te zitten tot het gevoel in de hemel te zijn. Maar zo leggen ze uit: ook dan nog bevindt je je in het Karmawiel, in de realiteit van de dualiteit. Pas als je nog dieper kijkt, je nog meer gewaar wordt van wat dood eigenlijk is, wat je lichaam eigenlijk is, wat leven is, wat seksualitiet eigenlijk is… kun je opeens in een ander bewustzijn komen. Je komt dan in contact met iets dat je altijd bent en dan is er geen pad meer, dan bèn je gewoon…

Laatst had ik veel stress en had ik zelf een massage nodig op drukpunten. Ik belandde in en ander bewustzijn, waardoor de energie in mijn systeem onmiddellijk toenam en ik geen moeite hoefde te doen om te “overleven”.. Dit zag ik voor me als een ontmoeting met de poortwachter van het Tibetaanse Karmawiel (Jamma), die me aanmoedigde om het wiel bewust te kantelen en als schild te gebruiken tegen emoties en energie die je overweldigt. Meteen was de stress weg en voelde ik me weer in balans.

We hoeven geen verlichte wezens te zijn, maar ik wil wel alles uit het leven halen en leren, wat er in zit…. Het is fijn om oefeningen te kennen en te doen, die helpen om ruimer te worden.. zodat je af en toe even uit je verkrampingen kunt stappen, toch?

We willen onze kennis graag met je delen. Daarom geven Mark en ik wekelijks les op donderdagavond.

Op die avonden spelen we met thema’s zoals je divine power voelen, je innerlijke draken (emoties) aankijken en meer in balans komen. Dat doen we door meditatie, uitleg, visualisatie, dans en yoga/ademoefeningen: liefdevolle Tantra die je in je hart brengt.

Ook organiseren we bijv. cacao ceremonies, storytelling,optredens en Ecstatic Dance, om in deze tijden elkaar te te ontmoeten en kennis te delen.

Kijk op de website maar eens naar dans, naar Tantra en naar de Temple of Happiness die we hebben opgericht!

Heb je vragen over events? Je kunt ook bellen of een berichtje sturen aan Janine (06 13795437)

Veel leesplezier.

We zijn weer terug met een nieuw programma.

Ecstatic Dance is er voortaan op vrijdag en zaterdagen.
En het wordt uitgebreid met maandelijkse specials  en  seizoensgebonden ceremonies.
Om onze band met onze ancestors en moeder aarde te versterken, vieren we elke drie maanden de seizoenen door een nacht lang te dansen met een intentie.

De cacao ceremonie zie je regelmatig terug in onze specials en ceremonies. Cacao staat bekend om helende eigenschappen en het brengt je in een fijn gevoel. Janine, als storyteller neemt je mee op een innerlijke reis met wonderlijke avonturen, tijdens deze ceremonie.

Verder komt ook Tantra terug. Op het programma kun je elke donderdagavond Tantra workshops volgen, telkens met een bijzonder thema. De eerste drie avonden van de maand zijn er workshops, de vierde en de vijfde organiseren we tantrische dans.

Maandelijks is er ook tantrische dans (Divine Tantra Dance), een afgestemde dans, waarin je met jezelf en elkaar verbindt door speelse en ontroerende oefeningen. Begeleiding van Wilde Ziel (Janine en Mark).

Daarnaast gaat de temple of happiness van start, daarvoor we zoeken nog 2 bestuursleden. Leden krijgen korting op aciviteiten en we organiseren ook gatherings.

We wensen jullie een fijn seizoen toe

 

 

 

 

Wat heeft Tantra met seks te maken?

Blog mei 2021: Wat heeft Tantra met seks en relaties te maken?

Onlangs werden we geïnterviewd voor een erotisch programma voor jongeren, door Slam FM. Een van de vragen was: wat heeft Tantra met seks en relaties te maken. Kunnen we ook een oefening doen om er iets van te ervaren? In de 7 minuten van het gesprek probeerden we iets te vertellen over seks dat verder gaat dan wel of niet mogen klaarkomen. En deelden we een kleine oefening in ademhalen en gewaar worden..

Toen ik de volgende ochtend wakker werd, kwam onderstaande gedachte mijn hoofd binnen, die ik hier graag deel.

Wat heeft Tantra met seks en relaties te maken?

Tantra en vooral Boeddhistische Tantra spreken vaak over onthechten. Dat schrok me vroeger af. Nu begrijp ik: acceptatie dat je hecht en gehecht bent, is belangrijk. Dan pas kun je loslaten.

De mind is ook de body: de hechting zit in je hele lichaam. Zodra ervaringen de opgeslagen beelden en patronen raken of daarbuiten gaan, is er angst, weerstand, zijn er emotionele blokkades in het lijf en zijn er oordelen in je gedachten.

Tantra beoefenen maakt je bewust dat je je meestal identificeert met je gedachten en ervaringen, je ego of tijdelijke ik. Dat wat je denkt is voor jou waar..

Door je op een veilige, liefdevolle manier bewust te worden van je denken waarin je je meestal identificeert met je relatie, het gezin, gezondheid, een gezond en mooi lichaam etc. kun je ruimte scheppen om meer van je innerlijke waarheid te ontdekken.

De mind put uit ervaringen uit het verleden en talloze beelden zoals films, boeken etc. De mind gaat meten en vergelijken en beperkt zich tot wat aangeboden is in jouw dagelijks bewustzijn. Zo vormt zich je karakter, dat een afspiegeling is van invloeden uit je omgeving, opvoeding etc, en tegelijkertijd een afspiegeling van het grotere geheel, van je oorsprong, je eeuwige ik, die oneindig veel vormen en mogelijkheden bevat.

Door het identificeren en de-identificeren op alle niveaus in je bewustzijn te onderzoeken oefen je je in het doorzien van illusie die je angst schept. Stel je bent zo groot en bewust dat je het universum volledig zou kunnen waarnemen, dan kun je op dat zelfde moment niet alle talloze mogelijkheden gewaar zijn, die het universum in potentie is. De vorm is een beperking van de potentie, die daardoor wordt versluierd en vergeten.
Wanneer je waarneemt vanuit angst dan schep je een vorm die je alle potentie doet vergeten die je wel ervaart als je vanuit liefde kijkt.
Seksuele energie is een leven scheppende kracht. Liefde en seksuele energie zijn samen zo krachtig, dat ze door angst, oordelen en gedachten heen kunnen breken, waardoor er nieuwe ervaringen ontstaan en worden opgeslagen.

Maar de mind wil ook aan de haal gaan met die nieuwe ervaringen en daar verhalen en concepten van maken. Zo werkt de mind, maar door de oefeningen en meditaties uit Tantra kun je daaraan voorbij gaan en alleen gewaar zijn van wat er zich afspreelt. Uiteindelijk kun je gewaar worden dat vorm bestaat zonder dat jij er een perceptie van hebt. Je ervaart een niet-vorm, waarin de vorm zich bevindt..

Door meer in een staat van zijn te komen, doorbreek  je je identificaties en gehechtheden. Die staat bereik je door ze eerst met liefde te omarmen.
De meditaties en yoga oefeningen in Tantra zijn misschien wel ontstaan doordat mensen soms onthechte seksuele verbindingen ervaren. Als samenkomsten van lichamen waarbij er geen gehechtheid is aan penetratie, orgasme, voorspel, seks, gender en (angst voor) relaties.
Dit onthechte samenkomen is mogelijk waneer je je focus op het lichamelijk, emotioneel en spiritueel onderzoeken in het moment legt. Je legt je focus niet op de gebeurtenis of op je partner, maar op het versmelten of samenvallen met het eeuwige Zelf ìn jou.
Daardoor onstaan tijdens het vrijen prachtige ervaringen, die ik voor mijzelf “gouden licht”ervaringen noem. Soms gebeurt dat ook spontaan, bijvoorbeeld als je voor het eerst met iemand vrijt en helemaal geen “agenda” hebt. Wanneer je alle rust en tijd voor elkaar hebt.

Deze spontane ervaringen verdwijnen, zodra we de “omstandigheden” of de partner terug willen halen, overdoen, vasthouden…
Zodra we willen vasthouden aan deze ervaringen, krijgt deze ervaring vorm, het wordt een concept en ze wordt seks genoemd. Dan wordt het samenkomen een relatie en als het misloopt duidt je de betrokkenen zelf ook soms aan als psychologische concepten. Maar Tantra is geen seks en beoefent geen seks. Tantra is geen concept. Tantra biedt oefeningen om telkens opnieuw wakker te zijn en in het nu te leven, waardoor je vrij wordt. 

Door te leven vanuit Tantra ga je voorbij aan de vorm en leer je op oneindig veel manieren in de staat van Zijn te komen, in de “Bliss”, die vanuit de levensenergie en het hart ontstaan. Vrijen, mediteren, Yoga, wandelen, dansen, alles kan je in die staat brengen.
Tantrisch vrijen, tantrische energie en tantrische orgasmes zijn ook een mind concept.. Als je dat niet herkent, wordt Tantrische seks een Tantrische draak, en kan het gepaard gaan met heftige emotioneel lijden en je in een staat van opperste verwarring brengen.

In de middeleeuwen hebben levenskunstenaars de theorie van “non-dualiteit” ontwikkeld: deze zijn opgeschreven als de tantrische Shiva sutra. In het engels heten ze de Recognition sutras. Ze bejubelen de staat van zijn van het Ene (de bron) en benoemen het onderzoek vanuit de bron, die zichzelf onderzoekt in volledige manifestatie of in terugkeer (herinnering) naar zijn eigen volledige potentie. Mensen zijn gemaakt van de bron en onderzoeken hun oorsprong of ze onderzoeken een steeds verdergaande manifestatie. Op het pad dat je gaat berust geen oordeel in deze Tantra school. Alles bevindt zich in 1 bewustzijn, je kunt namelijk alles alleen ervaren vanuit dat ene bewustzijn, jouw bewustzijn…

Tantristen hebben talloze oefeningen ontwikkeld waardoor je meer wakker kunt worden,meer bewust van die concepten en constructies …
Door te doorzien dat je mind-body continu constructies maakt, wil “begrijpen”, verklaren…kun je leren om ze ook meer te laten voor wat ze zijn.

Tantra leert ons om bewust, gecentreerd aanwezig te blijven, terwijl we het veranderlijke, in onszelf onderzoeken. Door volledig in het moment bewust aanwezig te zijn en te observeren wat er zich aandient, kun je mind-body spelletjes met vergelijkingen, constructies, oordelen en concepten, vaker doorzien.

Je kunt dit zien als spelen. Want spelen is concept-loos. In het spelen is geen druk, geen moeten en meer plezier in het dagelijks leven. Zelfs pijn kan je ermee transformeren, door alles als onderzoek te zien, als spel.
Tantra speelt met alles, zelfs met de ellende die je tegenkomt. Ze onderzoekt alles, en komt al spelende tot bewustzijn waar tijd en plaats oplossen omdat je onderzoekende bewustzijn zich niet laat belemmeren door tijd en plaats. Het is open en vrij.

Door te blijven spelen en je niet te identificeren met je mind-bewustzijn, kun je samenvallen met datgene dat nergens mee samenvalt, niet identificeert en datgene wat niet denkt.. Al spelende kun je het Niet-ene, de Niet-Bron in je bewustzijn waarnemen…Het Niet-Ene, is die potentie, die ook het Ene behelst..

Osho (een Tantra leraar uit de vorige eeuw) zei eens dat een intens liefdevol orgasme dichtbij die staat van bewustzijn kan komen. Doordat het orgasme je het gevoel kan geven dat je lichaam even niet meer bestaat en tijd en plaats volkomen wegvallen. Maar hoe je ook zoekt en oefent, je kunt dat gevoel niet afdwingen. Het openbaart zich in jou…
Net als in de legende over de zoektocht naar de heilige graal, die altijd “vlak om de hoek” ligt en zelden waargenomen wordt door de zoekende held op reis. Pas als het zoeken, het streven ernaar, vergeten wordt, en vergelijkingen en concepten niet meer gevormd worden.. in die leegte, kan het (niet)- Ene ervaren worden.

 

 

Je demonen inzetten voor je groei…

Afgelopen herfst hadden mijn geliefde en ik ruzie. Ik voelde me tekort gedaan door hem en vond dat ik helemaal gelijk had.  Maar hoe kan ik nou een boek over Tantra schrijven als ik met zoveel frustratie en boosheid rondloop, vroeg ik mij af. Zo ontmoette ik de demon van perfectionisme. Een harde oordelaar die me erg onzeker maakte over wat ik nou eigenlijk te bieden heb aan anderen, inclusief mijn geliefde. Ik was gefrustreerd, voelde me leeg en wist niet hoe ik verder moest.
Toen kreeg ik een droom. Ik zag een huis, vervallen, en groot genoeg om op te knappen voor het stichten van een woongroep. Maar ook deze keer kwam er weer iets tussen, waardoor mijn verlangen onbereikbaar werd. Toen draaide ik mij om en zag een kaal stuk grond, waar mensen om mij heen een prachtige permacultuur tuin van hadden gemaakt. Het werd mij duidelijk dat ik niet alles zelf hoefde te doen, dat er andere mensen zijn die iets moois scheppen, en dat ik daar van mag genieten.. ik wandelde langs de prachtige bloemen en ontwaarde een marktkraampje waar hele verfijnde buddha beeldjes op stonden. Er stond een oude vrouw bij, en ik overhandigde haar een talisman, uit mijn linkerhand, die oud en versleten was. In mijn rechterhand hield ik een klein amethisten geode vast, waarin een kleine, zilveren Boeddha zat te mediteren.
Dat is Vajrapani, galmde het door mijn hoofd.  De vrouw pakte het medaillon aan, reinigde het en zei dat het versleten was door het stof van eeuwenlange tradities. Toen ik het weer van haar aanpakte, werd ik een paar meter achteruit geblazen door de nieuwe en lichte kracht van het hangertje. Daarna legde ze mij uit dat de Boeddha in de grot de verbinding van jezelf met de kosmos, de kosmische Yoni voorstelde. Weer galmde de naam Vajrapani door mijn hoofd. Vajrapani bleek een driftkop te zijn, die een verbond sloot met zijn demonen, waardoor hij de beschermer van de Boeddhistische leer werd. Deze zienswijze waarbij je het “slechte”niet kunt bestrijden door het “goede” te doen, maar door het aan te kijken waardoor het kan transformeren, is typisch voor de Tibetaanse Tantra, die afkomstig is uit de klassieke non-dualistische Tantra uit de Middeleeuwen.
Helemaal begrijpen deed ik de droom niet, maar hij gaf me kracht om verder te kijken dan alleen mijn pogingen om iets “goed” te doen en een “voorbeeld” te willen zijn. Bovendien vond ik het wel een leuk idee dat zo’n driftkop ook een beschermende kracht kan worden. Ik veroordeelde mijzelf niet langer om wie ik ben en Mark en ik vonden elkaar ook weer terug. 
Nu, een paar maanden later, realiseer ik mij opnieuw dat een situatie waarin je mind het opgeeft en waarin je uitgeput en gefrustreerd bent, doordat je niet meer zeker weet wat nou waar of niet waar is, wat nou het “juiste” is om te doen of te laten, ook een kans is. In deze periode geeft Vajrapani mij als geen ander de kracht om mijn gevoel te volgen en meer naar binnen te keren, waar het oorspronkelijke weten zit. Vajrapani is als de Kali, als de heks Baba Jaga uit het sprookje van Vasalisa de Wijze die ook leerde hoe ze bij haar intuïtie kon komen. Ook daar was er een relatie tussen dat weten en de (kosmische) Yoni, oerkracht. Een kracht die het verschil kan maken tussen leven en dood, tussen echt leven en overleven. Tussen iets denken en het oer-weten..
 

 

Op je kop hangen in de Yoga zaal…

Dit najaar biedt Centrum voor Happiness een vernieuwd programma met elke dag een activiteit! Veel dans, Yoga, maar ook meditatie en massage. Wist je dat je je energiehuishouding kunt boosten door de speciale Hormoon Yoga die Mathilde geeft? Heel erg aan te bevelen als je je balans wilt herstellen.

Vanaf september kun je je verdiepen in Non-dualiteit, de nieuwe jaartraining van Digna Schenk, er is nog plek om in te stromen. Verder zijn er twee super gezellige Biodanza groepen bij gekomen en nieuw is Divinity Dance, heerlijke blote voeten dans! 

Op dinsdagmiddag is er nu ook een kinderactiviteit: de Amsterdamse Jeugdtheaterschool geeft hier les aan leerlingen van de basisschool naast onze broedplaats.

Op je kop hangen in de Yogazaal…

Ondersteboven hangen deed ik toen ik kind was heel erg graag… ik was niet goed in gym, maar kennelijk voelde ik haarfijn aan hoe lekker je uit je hoofd komt als je alles eens los laat en ondersteboven hangt. Ook hing ik graag ondersteboven uit mijn bed en genoot van het totaal andere slaapkamertje opeens. Op een festival zag ik een paar jaar geleden iemand ondersteboven in een boom hangen en dat verlangen van vroeger kwam meteen terug.. zoiets wilde ik ook! Deze zomer ontmoetten we Alina, die op zoek was naar een plek om haar Aerial Dance Flow lessen te geven. Deze speelse vorm van Yoga-dans wikkelt je in een prachtige doek, wiegt je, laat je zweven, vliegen, stretchen en op je kop hangen….Gaaf! Geliefde Mark zag dat wel zitten en ging aan de slag om samen met Alina en haar vriend ogen te maken in ons plafond. In de video een kort interview met docente Alina…

 

Op een ingeving, belde ik Esta Polyesta,
ze is een goede DJ en haar energie is altijd zo bruisend.
Ik verlangde naar meer bruisen…
Kom je weer eens draaien op onze nieuwe Chitta avonden?
Vroeg ik.
We gaan twee plekken doen met buiten en binnen dans vanaf 1 juli.

Esta reageerde blij en zei dat ze dat leuk vond omdat ze ook buiten aan het dansen aan het organiseren was. En weet je, zei ze, ik wil bijna niet anders meer. Want wat is er nou fijner dan gras onder je voeten, in de natuur, kunnen ademen… het is zo anders en ik voel me zo blij er mee!

We raakten aan de praat en al gauw bleek dat zij nog een locatie zocht voor Ecstatic Dance, en wij een hele groene achterkant hebben achter HW10, de Broedplaats. Waar we al van alles aan het doen waren.

De keus was gauw gemaakt en het rondreizend Ecstatic buitencircus is inmiddels twee keer op bezoek geweest, naast tal van andere locaties, zoals een kasteel en een boomgaard.

We zijn een onontdekt stukje natuur, zo vlakbij de Sloterplas, in een super leuke woonwijk, zo blijkt. En buurt bewoners reageren ook enthousiast.

Niet alleen wij zijn aan de achterkant buiten lekker bezig, ook onze collega’s hebben het binnen verruild voor zoveel mogelijk buiten.. het nieuwe normaal is frisse lucht! Hele beelden zijn er gemaakt door de school van Sanne, er wordt geschilderd met Natascha en geboetseerd met Pablo op de binnenplaats en wij zijn een labyrint aan het bouwen….

Nu neem ik alle energie van de afgelopen dagen mee in mijn hart: het mooie weer, de heerlijke tuin, het labyrint, de heropening afgelopen week, het veld van energie dat de dansers neerzetten, toen ze uitzwermden, de vele workshops die er zijn gegeven rondom het gebouw, het heerlijke eten dat werd gedeeld. HW10 is een echte Broedplaats en een community van kunstenaars en gangmakers geworden.
Het nieuwe workshopgeven is met je voeten in de aarde..verbonden.

Namasté

 

 

Blog: Hoe update je je mindprogramma’s?

Het centrum voor Happiness ontwikkelt zich tot een levendige plek, waar ook bekende (internationale) teachers ons nu weten te vinden. Iets waar we trots op zijn, maar soms tuimelen de prioriteiten over elkaar heen, de laatste tijd.

Dan gaat mijn mind lijstjes maken en de innerlijke commentaarstem houdt niet meer op…en dat helpt niet. Je zou kunnen denken dat het allemaal ego is en dat je daarvan af moet.

De mind wil echter controle uitoefenen vanwege angst. Maar de mind doet veel meer, zoals structuur aanbrengen en selecteren wat relevant voor mij is.

Dus hij hoeft niet weg, maar de programma’s die hij afdraait zouden wel eens geupdate mogen worden…

Blog: Hoe kom je van die achterhaalde mind programma’s af?

Het Centrum voor Happiness ontwikkelt zich tot een levendige plek, waar ook bekende (internationale) teachers ons nu weten te vinden. Iets waar we trots op zijn, maar soms tuimelen de prioriteiten over elkaar heen, de laatste tijd.
Dan gaat mijn mind lijstjes maken en de innerlijke commentaarstem houdt niet meer op…en dat helpt niet.

Herken je dat?

Je zou kunnen denken dat je van je ego/mind af moet.
De mind wil controle uitoefenen vanwege angst. Maar de mind doet veel meer, zoals structuur aanbrengen en selecteren wat relevant is. Dus je ego/mind hoeft niet weg, maar de programma’s die hij afdraait zouden wel eens geupdate mogen worden…

Hoe verander je dat?

Daarvoor heb ik een yoga oefening gemaakt, die ik “Shakti uitnodigen” noem.
Ik verwijs hiermee naar klassieke Tantra, waarbij je met Divinity yoga, je goddelijke oer-energie uitnodigt om weer één met jou te worden.
De oefening laat je mind ontspannen, waardoor deze zich terug trekt en je op een ruimer bewustzijnsniveau kunt functioneren, zonder angst. Het is een oefening die ook goed helpt tegen stress door een overactieve mind.

Yoga oefening: Shakti uitnodigen

Zit, sta of lig in een comfortabele positie. Sluit je ogen. Stel je voor dat je in de zee ligt, op het strand waar je het warme zeewater over je heen voelt golven. Doe niets, haal alleen rustig adem, zo ongeveer in het tempo van de golven die van en naar het strand rollen…

Stel je voor dat dit water dat over je heen golft en je beweegt, en ook helemaal in je beweegt: in al je cellen, botten, bloed, spieren … echt in alles.

Stel je voor dat dit water de oer-energie is die door alles heen beweegt. Stel je dit helemaal voor in detail, hoe die oer-energie door jou stroomt en je kat, de vogels in de tuin, je kamerplanten, het fruit dat je eet..alles.

Nodig die energie helemaal uit om door jou heen te stromen..

Laat dan, na een tijdje het beeld van water of van oer-energie helemaal LOS en focus alleen nog op de ervaring ervan.

Stel je helemaal níets meer voor, doe niets, maar ga ERVAREN wat er door jou heen beweegt…

Erváár hoe jij door die oer-energie bewogen wordt in plaats van dat jij iets doet of visualiseert. Ervaar hoe waar jouw impulsen vandaan komen, ervaar hoe jij daar onderdeel van uitmaakt en mee samen valt.

Zorg er voor dat je heel nauwlettend alles blijft observeren wat er gebeurt en ga niet echt slapen. Je ontspant tot je bijna slaapt. Door bewust die oer-energie uit te nodigen en je focussen op de ERVARING ervan, lukt dat juist béter. Want door het bewust worden dat zij jou lééft, en jij toekijkt, kom je dieper in je overgave die je helpt om helemaal te ontspannen. Je ontspant juist dieper doordat je er juist helemaal bij blijft en niet gaat slapen. Door je telkens de waarheid, realiteit en werking van deze oer-energie bewust te worden, ruim je al je opgehoopte spanning, die in je lijf zit, op.

Rond na een paar minuten, hooguit een kwartier, de oefening af en bedank jezelf en Shakti voor het leven dat je bent.

Doe deze oefening elke dag een paar minuten, maak er een gewoonte van om jezelf zo waar te nemen: als een instrument, een lichaam dat wordt geleefd door Shakti of oer-energie. En concentreer je op het ervaren van die energie in je lichaam.

Nawoord:

Het is een simpele oefening met een onbeschrijfelijke diepgang. Ze komt in varianten in alle spirituele praktijken voor. Echter: het was altijd een oefening die ik dééd… omdat ik aan het visualiseren was en het niet als realiteit ervoer.
Als je visualiseert, komen je gedachten er vroeg of laat tussendoor, omdat je “bezig” bent met je mind. Waardoor na een tijdje ook de commentaarstem zich aandient.
Door je aandacht te verleggen van iets “doen” naar alleen het ervaren in het Hier en NU… verandert de impact van de oefening totaal.
In Tantra wijs je je ego-mind niet af, maar zet je je intelligentie juist in om te contempleren op wat realiteit en waarheid is.
Als je veel stress, zelfkritiek of blokkades tegenkomt, doe dan deze oefening en ervaar wat de oer-energie zelf in jou wil manifesteren.
Volg de impulsen die daaruit voortkomen en je pad zal veranderen, het genieten en je diepere vreugde komen terug.
Welkom thuis.

Het begon allemaal zo mooi..

Jullie pasten zo goed bij elkaar, het was een sprookje. Jullie waren smoorverliefd. Maar  opeens slaat het om. Hij of zij laat zich van een andere kant zien, er is een voorval.. jullie praten erover, krijgen ruzie.. Hij (of zij) manipuleert jou, gebruikt zelfs geweld. Biedt vervolgens zijn excuses aan, maar een tijdje later begint de cirkel opnieuw. Of een vriendin roddelt herhaaldelijk over je, je voelt je klein en onzeker bij haar.

Wat ook de aanleiding is, soms moet je de relatie wel radicaal stoppen. Maar hoe stop je nou met twijfelen of het wel de goede beslissing was. Hoe stop je je dwangmatig denken aan de ander?

 

Stel: je hebt ruzie met iemand en je wilt echt nooit contact meer.
Wat de reden ook is, je hebt het recht om nee te zeggen.
Maar wat nou als je telkens aan diegene blijft denken, ook al wil je echt geen contact meer.
Wat kun je dan doen?

Je kunt je energie terug halen.

 

Alles is energie en wij bestaan uit energie. Dat is één bron, maar we kijken door het “frame” van onze persoonlijke gebeurtenissen die ons gevormd hebben. Dus je persoonlijke context maakt dan je anders op gebeurtenissen reageert dan iemand anders. Je kunt dus ervaren dat jij een andere energie hebt of dat je energie van anderen voelt.

Meestal richten energieoefeningen en meditaties zich erop dat je je beschermt tegen de “negatieve” of ongewenste energie van anderen. Maar als je ruzie hebt is er een dikke kans dat die ander juist vindt dat jij degene bent met negatieve energie. Daar zet jij je tegen af en vice versa.

Daarom is het belangrijk om AL je energie van die ander af te halen.
Terug te roepen als het ware. ZONDER oordeel. Het is gewoon energie.

Onderstaande visualisatie heb ik zelf ontwikkeld, op een moment in mijn leven, toen niets anders hielp en ik echt radicaal moest stoppen met een contact dat mij uitputte. Als je onderstaande oefening doet, zul je dat waarschijnlijk net zo verrassend fijn ervaren als ik dat deed.


Voorbereiding:

Kies een plek uit waar je je helemaal veilig voelt en zorg ervoor dat je een uurtje niet gestoord kunt worden. Zet telefoon uit, eventueel kun je een zachte meditatieve muziek opzetten , maar stilte is ook prima.

Ga dan rechtop zitten op een kussen of een stoel, maar je mag de oefening ook liggend doen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen omdat je gedachten alsmaar uitgaat naar de persoon waar je het contact verbroken hebt.

Adem vervolgens een paar maal diep in en uit en visualiseer dat met je adem je energie omhoog en omlaag stroomt voor je ruggengraat langs, van je bekken naar je kruin en terug. (je kunt bijvoorbeeld de Hung So adem meditatie doen)

 

De visualisatie in 2 stappen:

Stap 1:

Blijf rustig doorademen en ga dan met gedachten naar de persoon toe, waar je telkens aan denkt. Zet hem a.h.w. op afstand van je neer. Voel zelf hoe ver de afstand moet zijn voor jou. Als je dat gedaan hebt, stel je je voor dat er spiegels rondom deze persoon staan, jij zet ze om hem heen ,en je visualiseert dat je die spiegels eromheen zet , zodat jouw gedachten en boosheid of andere emoties onmiddellijk terug gekaatst worden naar jou.

Je kunt de spiegels ook weglaten en al jouw gedachten en emoties terug roepen naar jou. Je stelt je voor dat het jonge hondjes zijn en je roept ze ALLEMAAL zonder uit zondering terug. ZONDER je af t e vragen welke gedachten het precies zijn. Je haalt alles terug, alle energie die je aan hem of haar besteed hebt in het verleden en in het NU.

VOEL wat er gebeurt. Focus je aandacht op het terug halen en op de energie zelf. Visualiseer heel nauwgezet dat de energie terug komt en laad jezelf er helemaal mee op. WEES NIET BANG, het is jouw eigen energie!

Het is een verbazingwekkende manier om erachter te komen dat achter al je boosheid, frustratie en verdriet, liefde zit. Jouw negatieve energie voelt helemaal niet verkeerd, durf jezelf daarvoor open te stellen en ervaar wat er gebeurt als je je helemaal ervoor openstelt dat alles terug keert naar jou. Voel zeker een minuut of 10 na, zonder in te grijpen of iets te doen. Focus alleen op je eigen energie.


Stap 2:

Je plaatst in gedachten spiegels rondom jezelf heen en je stelt jezelf voor dat alles wat die ander voelt, zegt of denkt regelrecht naar diegene zelf terug gekaatst wordt. Je hebt nu ervaren hoe het is om je eigen energie terug te ontvangen. Dus wees niet bang om de energie van de ander terug te kaatsen. Het mag.

Voel ook hier weer nauwgezet na.
Ga na de meditatie iets anders doen waardoor je niet hoeft te denken.
Bijvoorbeeld lichte klusjes, naar buiten etc.

Herhaal beide visualisatie zo vaak als je wilt. Vooral als je jezelf erop betrapt dat je gedachten weer afdwalen. Als je dit een paar weken volhoudt zul je ervaren dat je heelt en meer zelfvertrouwen krijgt.

Namasté!

© 2019, Janine Vermeulen, Tantra praktijk Wilde Ziel en Centrum voor Happiness

 

 

 

Beoefen je Tantra, dan kom je je engelenkracht èn je drakenkracht tegen. 

De engelen-draken vleugel meditatie is een moderne meditatie die de wijsheid van Tibetaanse drukpunt massage en Kashmirische, tantrische ademhaling combineert.
De engelenvleugels activeren energiepunten op je hartchakra, waardoor je dichterbij jezelf komt.

De drakenvleugels (en staart) activeren  energiepunten op o.a. je heilig been.
Waardoor je meer geankerd bent in je basis energie.
Deze meditatie ontwikkelde Janine en Mark en heeft menig mens al in balans gebracht.

Meer weten?
Kom dan naar het Playful Abundance Tantra weekend op 21 en 22 december in het Centrum voor Happiness.
Je leest de hele meditatie hier

Janine en Mark, eigenaren van Centrum voor Happiness en tantra teachers bij Wilde Ziel

www.wildeziel.nl

Het subtiele lichaam: het gouden randje om je aura

Beoefen je Kundalini Yoga, dan hoor je vroeg of laat over de 1000 daagse Meditatie. 
De 1000 daagse meditatie is één van de wegen naar een gouden randje om je aura, dit is het verfijnde, wijze, negende lichaam.
Misschien klinkt het als een onmogelijke opgave? Maar laten we niet te ingewikkeld doen.
Er zijn wel meer dingen die je ongemerkt 1000 dagen achter elkaar doet.
Deze maand vier ik de 365ste dag van de dagelijkse beoefening van een meditatie.

Wil je hier meer over weten en tips krijgen?
Kom dan naar maandag naar de les, om 19.30 uur in het Centrum voor Happiness.
Je leest de hele blog hier.

Mathilde Bosker, Kundalini Yoga Teacher bij o.a. Centrum voor Happiness (maandagavond)
Connect Inside: voor een Stressvrij Leven
www.connectinside.nl

23 augustus BODHI & CHITTA Strandfeest in Zandvoort:

 

Steeds verzinnen we iets anders, want we houden van een uitdaging. Daarom stapten we een paar weken geleden op Bodhi Beach af in Zandvoort op het naaktstrand. Dat was lekker dichtbij de parkeerplaats, dus je hoeft niet langer dan 10 minuten te lopen als je met de auto bent.

We ontmoetten Carolijn Bijker en haar partner, twee hele leuke mensen dit jaar een prachtige strandtent hebben neergezet. Carolijn begroet ons met een vrolijk humeur dat niet stuk te krijgen is! We voelen ons dan ook meteen helemaal welkom. Naast de tent is een mooi stukje strand dat versierd is en wordt verhuurd. We kregen kriebels, Mark en ik en keken elkaar aan. Gaan we het doen? Meegenomen in de relaxte sfeer van dit gezellige strandtentje en hun eigenaresse, voelden we meteen een grote JA! Dussss…

23 augustus wagen we de sprong, we gaan voor het eerst een Beach Party organiseren, met: Yoga workshops van Centrum voor Happiness (Mathilde Bosker en Mark Naaborgh), bellenblazen, lekker zwemmen in zee, op het naaktstrand. Dat wordt genieten! Duimen jullie voor mooi weer?

En we hebben nog een extra verrassing in petto, namelijk een chocolade bodypaint ritueel om de chakra’s te openen! Onze workshop (Mark en Janine, Wilde Ziel) Chakra bodypainting, was een groot succes op het Oohlala festival , zodoende gaan we dit herhalen. maar dan met chocolade bodypaint. Je kunt natuurlijk zelf kiezen wat je ermee doet. Op de dansvloer en bij het ritueel is badkleding verplicht, op het strand niet.

En onze DJ is Jup Jansonius! Daar zijn we ook super blij mee, want ze draait heel erg goed. Heerlijk, beetje tribal, beetje ecstatic en dan met een heerlijke beat.

Zien we je op 23 augustus bij de superleuke, Ibiza style, (maar dan echt gezellig)… Bodhi Beach strandtent?

En o ja bij slecht weer, houden we Chitta gewoon in Amsterdam, dat besluiten we 1-2 dagen vantevoren.

 

Groetjes en fijne zomer! (we hebben een zomerstop tot 23 augustus)

Janine en Mark

 

Tantra Roots Festival 1 en 2 juni: iederéén verlicht!

Is Tantra moeilijk?
Wat kun je verwachten op het Tantra Roots Festival ?

Iederéén verlicht!

Soms vragen mensen aan ons, of het Tantra Roots Festival op 1 en 2 juni, niet te moeilijk is voor hen. Of ze er wel aan mee kunnen doen, ook al weten ze nog niets van Tantra?
Dan zeg ik: hoe kan Tantra nou te moeilijk zijn? Tantra is een ervaring en je loopt de kans om door die ervaring tot hele andere , bevrijdende, inzichten te komen over jezelf.

Het kan bijvoorbeeld je seksleven en je relatie totaal veranderen, maar het móóiste is: het kan je hele leven veranderen…

Bijvoorbeeld doordat je de “Backspace knop” in jezelf aanraakt, tijdens een meditatie of als je naar een Mantra concert luistert..
En de plek waar altijd dat – oeverloze, herhalende, verhaaltje over:  je tekort schietende zèlf  stond – is opeens LEEG. BWAM! Grenzeloos leeg! Wat een ruimte geeft dat…

En Tantra geeft je tools om die ruimte te mogen erváren, met angst en uiteindelijk zonder angst. Zonder ervan weg te lopen of het te vullen met scenario’s. Tantra is niet moeilijk, omdat het je rechtstreeks in contact brengt met je bron. Je wordt namelijk wie jij al bent.

Maar misschien is het wèl moeilijk om te begrijpen dat Tantra niet therapeutisch is bedoeld of puur seksueel. Dat zien we zo omdat we in een een individualistische tijd leven. Waarin seks en therapie zich ook voornamelijk richten op de ervaring van het individu. De energie die wordt opgewekt voedt daardoor alleen het eerste Chakra (basisbehoeften) en reikt niet tot het hart of de kruin.

Dat doet Tantra juist niet…

Want bij Tantra zijn de oefeningen en trainingen niet gericht op het amuseren of genezen van het individu, maar op het onbelemmerd ervaren van het leven, Shakti, zèlf. Je ervaart haar wel door middel van je lichaam. Maar je kunt die lichamelijke ervaring ook zien als  poort naar Eenheid. Wanneer Maha Shakti door al jouw poriën en chakra’s stroomt, ervaar je dat wellicht als een knetterend mega kosmisch orgasme, maar eigenlijk sta je er als mens toch een beetje buiten. Je bent het leven zelf.

Door mijn gesnuffel in de geschiedenis is me ook iets opgevallen. Telkens waar en wanneer Tantra opbloeit, zijn er groepen mensen die elkaar de hand schudden en elkaars gelijke zijn.

Ook nu. Ze komen bij bosjes binnen om hier in een veilige ruimte hun maskers af te gooien en alle schaamte over zichzelf weg te doen. Ze nodigen elkaar uit, want samen je kwetsbaar voelen, geeft steun en kracht.

Die mensen zullen alle grenzen eren, omdat je hen een spiegel voorhoudt. Elke grens die benoemd wordt, wordt gezien.

Tantra wordt gekleed gegeven,  maar IS in feite naakt. Want zij is eerlijk, onthullend…. èn kwetsbaar. Maar ook:  verbindend, inclusief…èn versterkend.

En die kracht die voel je meteen: in je hart, en daar waar mensen zich één voelen. Eén met hun familie, hun tantrische maatjes, de natuur…En uiteindelijk  één met de aarde, de bron en die ene druppel…

Want uiteindelijk zoekt iedereen naar die ene druppel!

Janine Vermeulen, 6 mei 2019

We zijn een lied… de klank van Tantra

BLOG: We zijn een lied … de klank van tantra

“Mijn ervaringen vallen als puzzelstukjes op hun plek. Het voelt of ik mijzelf helemaal opnieuw met mijn wortels aan het verbinden ben: dat is klank, muziek. Mijn zingende lijf. Of zoals Christopher Tompkins het zo mooi in een interview verwoordt:  “You are the song of the moving Goddess”.  We zijn een lied!”

 Toen ik een jaar of 10 was, was er op de basis school een projectweek. Een Yoga leraar kwam vertellen over Hatha Yoga. De man in kwestie beweerde dat hij ons kon laten slapen. Midden op de dag! Dat leek  onwaarschijnlijk, dus hij mocht het proberen. We lagen met zijn allen op de grond en hij deed een ontspanningsoefening. Toen hij zei dat zelfs je lachspieren ontspannen, kreeg ik de slappe lach. Ik had me namelijk nooit gerealiseerd dat je spieren in je lichaam hebt die speciaal zijn gemaakt om te lachen! Het was een van de zeldzame momenten dat ik mij op school blij voelde en echt lol had.

De yogaleraar zette een muziekje op en ik herinner me dat nog steeds. Het was een soort vraag en antwoord spel van een Oosterse fluitspeler. ‘Stel je voor dat je in een klooster bent, waar twee monniken zijn’, zei hij, ‘die elkaar op deze manier vraag en antwoord geven’. Ik was gek op muziek  en zag die monniken voor me: wandelend in de zon,  zingend met elkaar aan het praten.
Hij legde meer uit: ‘Je kunt dit ook van binnen doen, in jezelf, in stilte. Als je weer thuis bent en niet kunt slapen bijvoorbeeld.’ En dat deed ik. Maandenlang visualiseerde ik het vraag-en antwoord muziekje van binnen. Het wonderlijke spiralend, krullende fluitmuziekje, waardoor mijn hele lijfje van binnen ging tintelen en dansen. Ik kan het nog voelen, nu ik dit schrijf. En in combinatie met de ontspanningsoefening sliep ik rustig in.

 Klank yoga

Ik sla even een paar grote stappen over naar het jaar 2006: ik was samen met een bijzonder mens in mijn leven: maakte een wilde zielenreis met hem.  Het bracht me verder op het pad van yoga, meditatie, healing, sacred sexuality en die heerlijke spiralende energie.. Ik voelde me vrij, open, blij als een kind van tien.
Op een dag belandden we bij een tempel, tijdens een wandeling in de duinen. Plotseling was daar een oudere vrouw, een soort kluizenares, die ons binnen liet. Een half uurtje later stonden we met zijn drietjes klanken te maken midden in de vierkante lege tempel, onder een speciaal koepeltje dat  was gemaakt om boventonen te kunnen horen.

‘Ken je  Klank Yoga?’ vroeg ze. En ze vertelde over de mooie mensen van over de hele wereld, die in deze tempel kwamen en waar zij als tempelbewaarder zoveel van had geleerd. Ze glunderde met ondeugende blauwe ogen, en leek helemaal niet de 73 jaar die ze telde.  Door één van die reizigers was ze op het pad van eeuwenoude klankyoga beland.
Speels nam ze me mee: in voelen, klank maken en weer voelen, of en waar in je lijf het iets doet. Bij elk chakra hoort een bepaalde helende klank, en je zingt ze in een bepaalde volgorde. Ik was in die tijd heel erg bezig met  boventoon zang en intuïtieve zang. En was verbaasd: dit waren zulke simpele, éénlettergrepige klanken! En zo krachtig!

Toen we afscheid namen, zei ze:´ Uiteindelijk hebben wij vrouwen helemaal geen man nodig, wij kunnen zonder´. Ze zei het rustig, met een intense blik en de nodige humor. Een maand later vloog mijn mooie adelaar verder en leefde ik zeven jaar single. Haar wijze, aardse energie heeft me veel gebracht. Ik ben nog heel wat keren terug geweest in die tempel.

Klankhealing

Ik reisde de afgelopen jaren langs een scala van esoterische stromingen, ik bestudeerde oude toonsoorten en frequenties,  speelde klankschalen, mediteerde erop  en zong er bij. Ergens onderweg  in die periode las ik over klankhealing en waar het vandaan kwam[i].

Ooit was er een volk in Azië, dat niet sprak, maar bepaalde klanken zong. En ik las over de mudra’s, de handgebaren waarmee Egyptenaren zijn afgebeeld in oude tempels. Volgens onderzoekers zijn dat eigenlijk klanknotaties. Muziekschrift, waardoor je kunt lezen hoe hoog de klank moet zijn, welke klank er gemaakt werd en hoe. Een jaar of tien geleden kreeg ik dromen, die mij aanspoorden om óók kennis te nemen van Oosterse mystiek. Tijdens één van die dromen hoorde ik een hele diepe grondtoon, nog dieper dan de laagste didgeridoo die ik kende. Uiteindelijk kwam ik uit bij Tibetaanse monniken met hun lage gezang. Zij geven me datzelfde aardende gevoel, dat ik weer helemaal in mijn lijf kom en klank word.  Heerlijk! Op een nacht verscheen zo’n monnik in mijn droom, lepeltje- lepeltje tegen mij aan, in een donkerrode pij, likkend aan een maïskolf met rode saus. Ik schrok van het erotische gevoel dat hij teweeg bracht, want ik bracht monniken totaal niet in verband met dit soort energie!  Die droom kondigde iets nieuws aan, een nieuwe zoektocht die uiteindelijk leidde tot de ontmoeting met Mark en onze liefde voor Tantra.

Tantra roots: klank

Die reis gaat nu richting het Tantra Roots festival in juni, in ons Centrum voor Happiness in Amsterdam. En ik duik weer met veel plezier in verhalen, filmpjes en prachtige artikelen zoals die van Swami Nirav Beej[ii] over Kundalini en Seed mantra’s. Onlangs vertelde hij mij dat Tantra ook wel het pad van Mantra werd genoemd.  Het gaat dan niet over mantra zingen maar over seed mantra’s, klank mantra’s. En doet mij denken aan de manier waarop de tempelbewaarster met klanken werkte.

Ook hoor ik hele andere, nieuwe inzichten over Kundalini, en over “de juiste volgorde”(Vinyasa) van tantra oefeningen, opdat alles klopt met elkaar. En opeens weet ik welk geheimzinnige volk uit vroeger tijden niet met elkaar sprak maar zong. Want ingewijde tantrika’s zingen Sanskriet. Sanskriet was een zangtaal.

Mijn ervaringen vallen als puzzelstukjes op hun plek. Het voelt of ik mijzelf helemaal opnieuw met mijn wortels aan het verbinden ben: dat is klank, muziek. Mijn zingende lijf.

Of zoals Christopher Tompkins het zo mooi in een interview verwoordt[iii]:

You are the song of the moving Goddess”.

We zijn een lied!

Namasté aan alle prachtige wezens die elkaar helpen op het pad van liefde.

Janine Vermeulen, 11 april 2019.

www.centrumvoorhappiness.nl

[i] Het boek van de stem, Annette Cramer, Bres, september 2002

[ii] Nirav Beej, www.tantratempel.nl

[iii] https://www.youtube.com/watch?list=PLBUh4-xzJqkZBKelK-bNykRI6GVdAIGhY&time_continue=16&v=Sj0jjQsnFeE

Ook nieuwsgierig naar de bronnen van onze westerse Tantra?

Wie inspireert jou?

We waren vandaag bij een netwerk bijeenkomst, Mark en ik. Zo eentje van leuke ondernemers onder elkaar. Het netwerk: Bewust Amsterdam. Nou ik kom niet voor het eerst bij een ondernemersnetwerk en Mark ook niet. Dus we hadden al een beetje zo’n beeld: oei straks komt weer die welbekende elevator pitch. Of worden we – zoals laatst-  drie keer achter elkaar gevraagd: ja maar WAT is nou precies je doel met Centrum voor Happiness? Dan schiet ik bijna in de verdediging, het zweet breekt me uit. Heb ik iets gemist? Wat willen ze nou horen eigenlijk? Waarom kom ik niet over?

In de buurt van ondernemers, durf ik de lift niet meer in te gaan. Liever de trap en dan liever in mijn eentje. Zonder al die lastige vragen. Want ik heb altijd het gevoel dat ik er niet tussen pas, eigenlijk nergens tussen pas.

Maar de dame van het netwerk vroeg geen intro over wie je bent, alleen je naam en de vraag: Door wie laat jij je inspireren? Osho! Dacht ik meteen. En toen: nee, die ken ik eigenlijk nog niet voldoende en dat zal Mark wel zeggen, denk ik.

Maar wie dan wel? Ja mezelf natuurlijk, maar dat klinkt zo… Iemand zei precies wat ik dacht. Mijn beurt kwam steeds dichterbij… door wie? Door allemaal mensen om mij heen. Oei, dat riep ook al iemand. Je moet wel kiezen, noem één persoon, zei de dame. Ok.. mijn beurt was al bijna… wie dan wel?

Grappig hoe je je op zo’n moment druk maakt over een naam. En wat dat allemaal aan gedachtes oproept. “Ik ben een verbinder en er zijn zoveel mensen die mij inspireren”, zei een man “ik wil niemand tekort doen door er maar één te noemen”.  Ja daar zat ik ook mee: want in mijn hoofd dansten: Nirav, Floris, Mark mijn geliefde, Osho en Tara een rondedansje…

Je doet niemand tekort, je zet er één in het zonnetje en alléén op dit moment, zei de vrouw. Ja dat is waar. Ik ontspan.
Ooit heb ik een keer een lijstje gemaakt met mensen die mij hebben geïnspireerd tot het zetten van stappen, tot verandering van koers, tot het ontdekken van iets nieuws. Mensen die belangrijk waren om te komen waar ik nu ben. En dat zijn zowel “positieve” als “negatieve”inspiraties geweest… ik voelde en voel dankbaarheid naar allemaal!

Wie was degene die mij en Mark in het afgelopen jaar aanzette tot verandering? Floris Koot, want hij inspireerde ons om licht en speels te ondernemen. Dat resulteerde in o.a. Playful Abundance Tantra en in het Centrum voor Happiness. Ik noem Floris. Mark noemt mij..de schat!

Op de terugweg kletsen we na over de leuke bijeenkomst en de prachtige mensen om ons heen. Ik twijfelde tussen Osho en jou, zei Mark. En ik tussen jou, Nirav en Floris, riep ik uit. En dan gaan we weer verder met ons werk: beantwoorden van telefoontjes, mailtjes. Voorbereiden van het Tantra Roots Festival en zo meer…

Een man schrijft mij: ik heb alle vertrouwen in de sessies die jij geeft. Als hij voor het eerst een afspraak maakt.
Ik voel me vereerd. Maar die eer is niet aan mij, ik ben niemand zonder al die mensen om mee heen. Het zijn onze cliënten,  onze workshop deelnemers en vrijwilligers, die ons inspireren. Steeds meer besef ik hoe vragen van cliënten, heel gerichte vragen en verzoeken voor workshops, het beste uit onszelf halen. Hoe ik tot nieuwe, andere inzichten kom, doordat iemand mij een vraag stelt. En wat een blessing dat is!

Hoe ik in contact kom met mijn innerlijke kracht, mijn innerlijk weten, doordat iemand iets van mij wil. De grootste inspirator is onze klant. Klinkt ergens een beetje raar of wellicht commercieel. Maar het is de waarheid. Dank jullie wel, voor al je vragen, zoektochten en verlangens! Het brengt het BESTE in ons boven! En we worden er ongelofelijk blij van!

Namasté!

Mark en Janine

 

Wij komen op tv!

en Valentijnsarrangement aanbieding..

Op zondag 10-02-2019 , om 14.30 uur komen we voor in het TVprogramma Goed Gevonden van RTL4. De herhaling van het programma is op: zaterdag 16 februari om 13.00 uur. De aflevering gaat over Liefde & Geluk, in het kader van Valentijnsdag. Want wij doen daar een aanbieding voor: het Valentijnsarrangement van Tantra praktijk Wilde Ziel.

Het is een prachtige opname geworden. Met dank aan de deskundige werknemers: Esra, Ferry en Jeffrey  van het filmbedrijf ViaVideo . En ook omdat onze vrijwlligers hebben geholpen. Thea, Ineke, Jeffrey, Mathilde Bosker (Yogadocente bij Centrum voor Happiness) en Cheyen (onze masseuse bij Chitta dans feesten), dank jullie wel!

Wij vertellen in het korte filmpje iets over het Centrum voor Happiness, over Tantra en over onze Tantra  workshops. Verder laten wij een paar dingen zien. Super leuk!

Want: met het oog op Valentijnsdag hebben wij een superleuke aanbieding: het Valentijnsarrangement.

Een heerlijk verwenmoment voor twee personen. We geven een zintuigenreis, dansritueel, Prana Yoga, Kundalini  healing en Tantra massage (géén seks!) in een sessie van 2 uur . Met champagne en hapjes erbij. Wil je je partner verrassen? Hier vind je er alles over: Valentijnsarrangement.

We geven de  Valentijns arrangementen in ons centrum in Amsterdam of in Rotterdam. 

Nu elke maand Chitta!
Conscious, blote voeten dans met een DJ en meer!

Vanaf 28 september organiseren we elke 4e vrijdag van de maand onze Chitta! conscious party.
Dat is blote voeten dans, met een DJ, en een superleuk voorprogramma, zoals: Live muziek, satsang, of speelse workshop. En meer: diverse acts, hot tub, houtvuurtje, massages, gratis lekkere drankjes…elke maand kun je weer iets bijzonders verwachten. We zijn aan het plannen en hebben al toezeggingen van: 26 Oktober DJ Theo Berlie, 23 november Esta Polyesta (voorbehoud), 28 december Anneloes Greef, 25 januari Caroline S’Jegers (voorbehoud), 22 februari  Marold Emelkamp….
Liefs Mark en Janine

Keihard ervoor gaan…

Dat doen we nu, en het staat in de sterren geschreven. Centrum voor Happiness wordt nieuw en totaal anders, daar hoort een feestje bij natuurlijk: op 28 september! Tevens de lancering van onze maandelijkse Party avonden: Chitta! = Dansen op je blote voeten, helemaal uit je dak gaan, beetje Tribal , eigenwijze dresscode en leuke dingen er omheen..

Chitta gaan we maandelijks doen, met elke keer weer een super goede bekende of nieuwe talentvolle DJ. En de eerste keer meteen raak! Met Kareem Raïhani… we zijn razend trots dat hij toegezegd heeft inmiddels! Het is zo leuk om te organiseren: van alle kanten krijgen we tips en hulp aangeboden.. dit worden super avonden! Wat zijn er veel gave Dj’s zeg..

De komende maanden komen er ook telkens verschillende workshops bij Chitta! concerten, satsangs, workshops. Wat denk je van Floris Koot, met zijn Satsang battle, Krista Steenbergen met haar betoverende zang… we hebben tal van aanbiedingen gekregen..

Weet jij ook iets nieuws verrassends voor Chitta! Of wil je meehelpen met het succesvol maken ervan? Neem dan contact op. Meer nieuws volgt, nog eeeeeventje geduld…

Liefs Mark en Janine

Happy Wo-Man heeft een nieuwe naam gekregen:
Centrum voor Happiness

Het centrum voor Happiness is een Empowerment, Yoga en Meditatie centrum in Amsterdam Nieuw West. Je kunt hier:

  • Yoga, meditatie, diverse soorten dans, coaching en privé sessies volgen voor je persoonlijke ontwikkeling, je werk en je vitaliteit.
  • Professionals inhuren voor jouw bedrijf voor  teambuilding, visioning, groeps- en persoonlijke coaching, training in Empowerment, Community Development, Yoga, Meditatie en Dans workshops.
  • Ruimte huren voor je evenementen, jouw lessen als professional of voor je team als bedrijf: we hebben een (sessie/vergader)ruimte van 25m2 en een (yoga/dans)zaal van 81m2.
  • Duurzame en/of hand vervaardigde producten kopen in de webshop.

Veel plezier!